Δικαστήριο του Τελ Αβίβ αποφάνθηκε ότι μια μεγάλης αξίας συλλογή από πρωτότυπα χειρόγραφα του Φραντς Κάφκα πρέπει να μεταφερθεί στην Ισραηλινή Εθνική Βιβλιοθήκη, στην Ιερουσαλήμ.

Ο Φραντς Κάφκα, γερμανόφωνος Εβραίος που γεννήθηκε στην Πράγα και πέθανε από φυματίωση το 1924 έξω από τη Βιέννη, είχε κληροδοτήσει τα χειρόγραφά του στον στενό του φίλο Μαξ Μπροντ με την επιθυμία να τα κάψει.

Όμως εκείνος αψήφησε την εντολή του Κάφκα και τα κράτησε -διασφαλίζοντας έτσι την έκδοση της \”Δίκης\” και του \”Πύργου\”.

Όταν πέθανε ο Μπροντ το 1968, πολλά έγγραφα τα οποία δεν είχαν δημοσιευτεί-μεταξύ των οποίων και επιστολές– πέρασαν στα χέρια της κληρονόμου του, δηλαδή της γραμματέως του Έσθερ Χόφε η οποία με τη σειρά της τα άφησε στις κόρες της Εύα Χόφε και Ρουθ Βίσλερ.

Οι αδελφές που ζούσαν στο Τελ Αβίβ επέμειναν να κρατήσουν την τεράστια συλλογή με τα σπάνια χειρόγραφα, αλλά οι αρχές υποστήριξαν ότι αποτελούν τμήμα της ισραηλινής κληρονομιάς και πρέπει να μεταφερθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Αφού εξέτασε προσεκτικά τη διαθήκη του Μπροντ του 1961, το δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι οι αδελφές Χόφε δεν είχαν λάβει τη συλλογή με τα χειρόγραφα του Κάφκα ως δώρο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ ενεπλάκη υποστηρίζοντας ότι ο Μπροντ ανέφερε στη διαθήκη του ότι τα έγγραφα θα έπρεπε να περάσουν στο αρχείο της -το οποίο και επικύρωσε το δικαστήριο.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook