Οργή, αγανάκτηση αλλά και πολλά ερωτηματικά, προκαλεί η νέα αναβολή της εκδίκασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής ιδιωτικής εταιρείας κατά του αποτελέσματος της δημοπράτησης του έργου επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων.

Σήμερα είχε καθοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μέχρι πρότινος ήταν η μοναδική στο σχετικό πινάκιο. Στην συνέχεια προστέθηκαν άλλες τέσσερις υποθέσεις, αλλά αυτή που αφορούσε το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων – κανονικά – θα έπρεπε να εκδικαστεί κατά προτεραιότητα για δύο λόγους.

Αφενός γιατί ήταν η μόνη υπόθεση που είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές.

Αφετέρου και το κυριότερο, γιατί το έργο προυπολογισμού 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και κάθε μέρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα λόγω απένταξής του και να μην υλοποιηθεί.

Και όμως. Κατά περίεργο τρόπο, σήμερα εκδικάστηκαν όλες οι άλλες υποθέσεις, εκτός από αυτή, η οποία αναβλήθηκε για τις 12 Νοεμβρίου και μάλιστα ορίστηκε άλλος εισηγητής, κάτι που δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά.

\"\"

Οι συνεχείς κωλυσιεργίες για την υλοποίηση ενός έργου – το οποίο αν και εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε αμέσως, πέρασε από τα χίλια μύρια κύματα για να δημοπρατηθεί – γεννούν πλέον βάσιμες υποψίες πως κάποιοι κάνουν ότι μπορούν για να μην υλοποιηθεί.

Ως γνωστόν το – εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο – έργο , αρχικά είχε «κολλήσει» λόγων των περίεργων κωλυσιεργιών από στελέχη των υπουργείων και ενώ μετά από πολλές προσπάθειες έγινε η δημοπρασία, τώρα «κόλλησε» στις προσφυγές εταιρείας που έχασε τον διαγωνισμό.

Λόγω αυτών των κωλυσιεργιών, ο κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες και να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ, οπότε να μην γίνει ποτέ, είναι υπαρκτός.

Το δεδομένο είναι πως το έργο της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, προυπολογισμού περίπου 100.000.000 ευρώ, είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο σε ολόκληρη την Κρήτη, το οποίο έχει φτάσει στην τελική ευθεία.

Και επιβάλλεται ο συντονισμός και οι πιέσεις όλων των φορέων του νησιού με επικεφαλής την Περιφέρεια, έως ότου εξασφαλιστούν οι τελικές υπογραφές στο κείμενο της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook