Θετική αποδοχή και απήχηση είχε στη Γερμανία ο χαιρετισμός- κάλεσμα του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη σε 100 Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στο νησί, να προωθήσουν τον τουρισμό, να εμπιστευτούν τα ποιοτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες του.

Η Περιφέρεια Κρήτης, έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στην αναστροφή του κλίματος για τον τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν και βλέπουν την Ελλάδα, με την μεστή και στοχευμένη παρουσία της στο επιχειρηματικό φόρουμ του Μέλανα Δρυμού, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Περιφερειακή Τράπεζα της Περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του σε περισσότερους από 100 Γερμανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας και των προϊόντων, είχε την ευκαιρία να κερδίσει ένα δύσκολο και κομβικό ακροατήριο, αλλά και να σταθεί απέναντι τους ως ισότιμος συνομιλητής.

Το «κέρδος» από την παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στο Μέλανα Δρυμό είναι η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομείται μεταξύ των δύο πλευρών, που είναι και αναγκαία προϋπόθεση αφενός για την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών και αφετέρου για την ουσιαστική βοήθεια της Γερμανίας απέναντι στη Ελλάδα, που κάτω από δύσκολες συνθήκες καλείται να ξεπεράσει μια μεγάλη κρίση.

«Στο Μέλανα Δρυμό δεν πήγαμε ως επαίτες, αλλά για να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και επιχειρήματα όσα μας αναλογούν, προβάλλοντας τα προϊόντα μας, τις υπηρεσίες μας, τον τουρισμό μας, τον πολιτισμό μας, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν στο νησί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, στον απόηχο της επίσκεψης του.

Ο ίδιος στη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε: «Η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύεται να αναλάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες στήριξης και διευκόλυνσης κάθε επενδυτικού σχεδίου, μέσω της επιτάχυνσης των διοικητικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων, της άρσης εμποδίων και αντικινήτρων, αλλά και της προώθησης των αναγκαίων βασικών και υποστηρικτικών υποδομών».

Η στάση της Περιφέρειας Κρήτης εκτιμήθηκε δεόντως και είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Είναι δε σημαντική η αναφορά στην Κρήτη στα κείμενα σημαντικών αρθρογράφων της περιοχής, που περιγράφουν και μνημονεύουν την εξωστρέφεια της, αλλά και το χειροκρότημα που εισέπραξε ο κ. Αρναουτάκης στο επιχειρηματικό φόρουμ, που έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Εργασίας, κ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Ο «ισχυρός» άνδρας της περιοχής και αυτός που στη ουσία οργάνωσε την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη Αθήνα, στη ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του στην Κρήτη, την οποία και ο ίδιος έχει επισκεφτεί δύο φορές για συναντήσεις με παραγωγικός και εκπαιδευτικούς φορείς και την Περιφέρεια, στο πλαίσιο της συνεργασίας τω δύο πλευρών.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Ραπτάκη, συνόδευε σε όλες τους τις κινήσεις στο Μέλανα Δρυμό, ο Έλληνας Πρέσβης στη Γερμανία, Δημήτρης Ράλλης.

Ο κ. Αρναουτάκης κατά την παραμονή του στο Μέλανα Δρυμό εκτός από επιχειρηματίες συναντήθηκε και με Περιφερειάρχες της περιοχής, ενώ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί και σε επιχειρήσεις, σε μια περιοχή που εκτός από τον τουρισμό της φημίζεται και για τη βιομηχανία της.

Παράλληλα στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ ο Περιφερειάρχης διένειμε σε όλους τους συμμετέχοντες από ένα μπουκάλι Κρητικού αγνού παρθένου ελαιολάδου. Οι Γερμανοί ενθουσιάστηκαν από τη γεύση του, αν και πολλοί εξ αυτών αγνοούσαν ότι η χώρα μας παράγει τέτοιας ποιότητας ελαιόλαδο.

Επίσης ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή και πεποίθηση των Γερμανών οικονομικών παραγόντων ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, γιατί είναι η χώρα που δίδαξε και χάρισε τη δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο θετικά έχουν περάσει στη Γερμανία γεγονότα όπως: η επίσκεψη της ορχήστρας «Vollmaringer» στην Κρήτη, η παρουσία 88 Γερμανών Ολυμπιονικών στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Robinson Club- Καλημέρα Κρήτη», όπου και εξέλεξαν τον Πρωταθλητή της Χρονιάς (\”CHAMPIONS DES JAHRES\”), η παρουσία στο ίδιο ξενοδοχείο μια εβδομάδα μετά 380 ταξιδιωτικών γραφείων από τη Γερμανία, καθώς και η πρόσφατη αποστολή της Περιφέρειας Κρήτης στη περιοχή του Μέλανα Δρυμού για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της απόκτησης τεχνογνωσίας. Γεγονότα στα όποια η Περιφέρεια Κρήτης είχε ενεργό συμμετοχή και παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι σε συνεργασία με την Περιφέρεια του Μέλανα Δρυμού κυρίως σε θέματα τεχνογνωσίας, εμπειρίας και εκπαίδευσης. Πρόκειται μάλιστα για ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, άμεσα συνδεδεμένο με τα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή. Στη συνεργασία αυτή η Κρήτη δε λειτουργεί μόνος ως δέκτης, αλλά και ως πομπός.

Η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στη Γερμανία τη δεδομένη χρονική στιγμή, που σχεδόν συνέπεσε με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί και μία ευτυχή συγκυρία. Και αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται ηθικά να επιβάλει και να εξασφαλίσει την ειρήνη σ’ «εμπόλεμες» οικονομικά περιοχές, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός νότος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook