Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, έφερε στην Βουλή τα αιτήματά τους αναφορικά με «τις αιμοκαθάρσεις, τα φάρμακα και τις μετακινήσεις των νεφροπαθών» μέσω της Κοινοβουλευτικής του παρέμβασης στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Στην παρέμβαση του, ο Βουλευτής σημειώνει ότι: «Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κλινικών, στις 8/10/2012 αναστάλθηκε η παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες είναι πολύμηνες και σε αρκετές περιπτώσεις πολυετείς.

Συνέπεια αυτής της εξέλιξης του ΕΟΠΥΥ, είναι ότι οι 100 ασθενείς του Ιδιωτικού Κέντρου Αιμοκάθαρσης «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» υποχρεούνται να προκαταβάλλουν την αξία της αιμοκάθαρσης, η οποία ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά συνεδρία. Τούτο συνεπάγεται μηνιαίως ένα κόστος της τάξεως των 2.500 ευρώ.

Επιπλέον, οι νεφροπαθείς αδυνατούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού και υποδομών. Επίσης, οι νεφροπαθείς αναγκάζονται να πληρώνουν το 100% της αξίας των φαρμάκων, λόγω της αναστολής παροχής πίστωσης που επιβάλλουν οι φαρμακοποιοί προς τους ασφαλισμένους τους ΕΟΠΥΥ.

Ακόμα, ένα τρίτο ζήτημα είναι αυτό των μετακινήσεων. Ο ΟΓΑ χρωστά μετακινήσεις 10 μηνών με εξαίρεση λίγους ασθενείς τους οποίους έχει αποζημιώσει για τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, ο ΟΠΑΔ χρωστά στους ασφαλισμένους νεφροπαθείς 12 μήνες και το ΙΚΑ τρεις μήνες».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη «τα παραπάνω ζητήματα σχετίζονται άμεσα με την υγεία των ανθρώπων, η οποία αποτελεί υπέρτατο αγαθό και θα πρέπει να τη διασφαλίσουμε και να την διαφυλάξουμε» ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα και να προβεί σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα αναφορικά με την πληρωμή των αιμοκαθάρσεων, τη μείωση του κόστους των φαρμάκων και την εξόφληση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών.

Τέλος, αιτήθηκε από τον Υπουργό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια «ώστε να πάψει να γίνεται εκμετάλλευση των ασθενών από τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα που κινούνται γύρω από το χώρο της υγείας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook