Το 1866 το ηφαιστειακό βουνό Tarawera, κοντά στην πόλη Rotorua της βόρεια Νέας Ζηλανδίας εξερράγη. Ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της χώρας και άφησε πίσω της πάνω από 100 νεκρούς αλλά και έναν τεράστιο κρατήρα που αποτελεί σήμερα την πιο «καυτή» λίμνη στον κόσμο, γνωστή με την ονομασία Frying Pan Lake (λίμνη τηγάνι).

Πρόκειται στην ουσία για τη μεγαλύτερη θερμή πηγή στον κόσμο η οποία έχει επίπεδο πυθμένα και το βάθος της δεν ξεπερνά τα 6 μέτρα. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι τα πολύ ζεστά νερά που μπορεί να έχουν μέση θερμοκρασία 50o, αλλά σε πολλά σημεία το νερό κυριολεκτικά βράζει!

Το νερό είναι όξινο (pH 3,5), πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρόθειο που βγαίνουν από το εσωτερικό της λίμνης δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Η Frying Pan Lake καλύπτει συνολικά μια έκταση 38.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ είναι απορίας άξιον πώς ένα από τα εντυπωσιακότερα δάση στον κόσμο που υπάρχει ολόγυρα καταφέρνει να μεγαλώσει κατά μήκος της μεγαλύτερης και θερμότερης πηγής του κόσμου!perierga.gr