Στα 85 εκατ. ευρώ ανέρχεται το οικονομικό άνοιγμα της μεγαλύτερης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, της ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, που προανήγγειλε πως θα προχωρήσει σχετικός διαχειριστικός έλεγχος.

Ελεγχοι
«Πρέπει να ελεγχθούν οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών, που αυτή την ώρα άμα τους πιάσεις έναν έναν, ο ένας στη Λάρισα έχει 85 εκατ. ευρώ «ανοιχτά», ο άλλος χρωστά 60 εκατ. ευρώ, ο άλλος 90 εκατ. ευρώ…. Άμα μαζέψουμε όλα τα χρέη των ενώσεων και των μεταποιητικών εργοστασίων που έχουμε, διότι όλο και κάποιο κονσερβοποιείο ελέγχουν, αφήνουν αυτή τη στιγμή 500 εκατ. ευρώ χρέος στην παλιά ΑΤΕ.

Λέω λοιπόν, ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και όχι που πήγαν 200 – 300 χιλ. ευρώ στη ΓΕΣΑΣΕ, τη ΣΥΔΑΣΕ για να πάνε στην Ευρώπη, να συμμετάσχουν στα τριτοβάθμια όργανά τους στις Βρυξέλλες. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι αυτό δεν σημαίνει πως μπροστά στο μεγάλο δεν πρέπει να ελέγξουμε το μικρό», είπε ο κ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του.
«Αμα μαζέψουμε όλα τα χρέη των ενώσεων και των μεταποιητικών εργοστασίων που έχουμε, αφήνουν αυτή τη στιγμή 500 εκατ. ευρώ χρέος στην παλιά ΑΤΕ», είπε ο κ. Αθ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του
«Αμα μαζέψουμε όλα τα χρέη των ενώσεων και των μεταποιητικών εργοστασίων που έχουμε, αφήνουν αυτή τη στιγμή 500 εκατ. ευρώ χρέος στην παλιά ΑΤΕ», είπε ο κ. Αθ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του

Η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας φέρεται πάντως να τονίζει πως είναι ανοιχτή σε κάθε έλεγχο στα οικονομικά της.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου -Αγιάς, Χ. Σιδερόπουλος, προτρέπει τον υπουργό να τοποθετηθεί δημόσια στο εάν συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος το γεγονός ότι η ΑΤΕ, επί προεδρίας Θ. Πανταλάκη, αύξησε το επιτόκιο με το οποίο δάνειζε τις Ενώσεις από το 3,2% στο 11,5% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Δεκαετία
Παράλληλα, ο ίδιος ζητά και έλεγχο δεκαετίας στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ επισημαίνει πως ο κ. Τσαυτάρης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά εντολοδόχος του κ. Βενιζέλου και πιθανόν τις επόμενες ημέρες να μην είναι στο υπουργείο και φυσικά δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κανένα συνεταιριστικό κίνημα και σε κανέναν αγρότη.

Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ΕΑΣ της χώρας έχει κάνει παύση δραστηριοτήτων από τον Μάιο και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών συμψηφισμό των χρεών της με μέρος της αστικής της περιουσίας.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook