Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση, ο Μουάμαρ Καντάφι.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε  ότι θα συνεχίσει να μάχεται και ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων.

Λίγη ώρα νωρίτερα όμως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είπε από την Τυνησία όπου βρίσκεται, ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός.

Ο Μπαν Κι-μουν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέλιξη αυτή.

Φαίνεται όμως, ότι παρά τα όσα δηλώνει για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, ο Καντάφι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι τέλους.

Μαρτυρίες για δεκάδες νεκρούς

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης Μιζουράτα, της τελευταίας μεγάλης πόλης που διατηρούν υπό τον έλεγχο τους οι αντάρτες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σφυροκοπούν αδιακρίτως κτήρια και πολίτες, τόσο με το πυροβολικό όσο και με ελεύθερους σκοπευτές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της πόλης, τα αθώα θύματα είναι δεκάδες, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλά παιδιά. Σε μία περίπτωσης ένα τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα άνοιξε πυρ εναντίον μιας ειρηνικής διαδήλωσης πολιτών, με αποτέλεσμα οι νεκροί να είναι τόσοι πολλοί που να είναι αδύνατον να μεταφερθούν στο τοπικό νοσοκομείο.

Σε μία άλλη περίπτωση, οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν οβίδα σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τη ζώνη των συγκρούσεων και να βγει από την πόλη, με αποτέλεσμα να διαμελίσει τέσσερα μικρά παιδιά. Οι γονείς τους διασώθηκαν μόνο και μόνο για να καταρρεύσουν από το σοκ.

\"\"

Ούτε οι αντάρτες ούτε τα στρατεύματα του Καντάφι φαίνεται πως έχουν αρκετή δύναμη για να κρατήσουν πόλεις όπως η Μιζράτα ή η Ατζαμπίγια, πόλη που επίσης πεδίο σφοδρών μαχών. Εδώ όμως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων μπορούν να έχουν περιορισμένη ισχύ για να σταματήσουν την συνεχιζόμενη αιματοχυσία. Η ανάμιξη ενόπλων και πολιτών σε αστικές περιοχές δημιουργεί μεγάλες πιθανότητες να πληγούν τόσο εκείνοι που είναι στόχος όσο και οι πολίτες που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατευτούν.


\"\"Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται

Παρόλα αυτά, οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να πλήττουν τις αντιαεροπορικές άμυνες του Καντάφι, επεκτείνοντας περισσότερο την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Συνολικά 161 πύραυλοι Τόμαχοκ έχουν εκτοξευτεί εναντίον κυβερνητικών στόχων, σε μια επιχείρηση που μέχρι στιγμής φαίνεται να στέφεται με επιτυχία.

Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε απόψε ότι ο επικεφαλής μιας ταξιαρχίας του Καντάφι σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη. Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.

Οι δυτικές αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ κατέστρεψαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα.

Παρόλα αυτά, καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετείχαν χθες στις αποστολές κατά χερσαίων στόχων στη Λιβύη, δεν έριξαν βόμβες, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλούσαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Νωρίτερα, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα. Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.



Ενδείξεις για άρση του αδιεξόδου στο ΝΑΤΟ σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Σε συμφωνία για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη ήρθαν αργά την Τρίτη η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ, ταυτόχρονα, και η Τουρκία φαίνεται ότι άρει πολλές από τις αντιρρήσεις που είχε, σε μία κίνηση να δοθεί τέλος το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η Συμμαχία για το μέλλον των επιχειρήσεων.

Με κοινή δήλωση τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, συμφώνησαν στη «χρήση των δομών της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης για την υποστήριξη της συμμαχίας» των χωρών για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική συνομιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Σε χωριστή επικοινωνία, ο Μπ.Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης πρέπει να περάσει στο ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη ανάγκασαν τον πρόεδρο Ομπάμα να επιστρέψει εσπευσμένα από την πενταήμερη περιοδεία στη Νότια Αμερική, η οποία σε μεγάλο βαθμό επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική.

\"\"Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας είχαν σε μεγάλο βαθμό καμφθεί. Η Άγκυρα είχε εκφράσει την αντίθεση της στον έλεγχο από το ΝΑΤΟ της ζώνης απαγόρευσης πέρα από τα όρια που είχε επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας κατ’ουσίαν μία απόφαση από το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ακόμη ότι την Τρίτη, η Τουρκία αποδέχτηκε να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στους στόχους που θέτει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Παραταύτα, την ίδια στιγμή, η Γερμανία, που επίσης αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι απέσυρε όλες τις δυνάμεις των στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις της Συμμαχίας στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, αποσύρονται δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα και 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Αφορμή ήταν η συμφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ ότι οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών του θα επιβάλλουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook