Ο φωτογράφος Hugo Jaeger απαθανάτιζε συνήθως τη δόξα και τη μεγαλοπρέπεια του Τρίτου Ράιχ. Ωστόσο, ο προσωπικός φωτογράφος του Αδόλφου Χίτλερ αποτύπωσε στο φακό του και την τραγωδία των Εβραίων, στην κατειλημμένη από τους Ναζί Πολωνία. Οι φωτογραφίες του τραβήχτηκαν το 1939 και το 1940 στο γκέτο της πολωνικής πόλης Kutno, δυτικά της Βαρσοβίας.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για φυλακισμένους, έστω κι αν δεν ήταν σε φυλακή, τους οποίους απέρριπτε η ναζιστική προπαγάνδα.

Ναζιστής και ο ίδιος ο Jaeger- ακολουθούσε παντού τον Φύρερ και τον φωτογράφιζε ενώπιον του πλήθους αλλά και σε προσωπικές στιγμές- ενδεχομένως να αντιμετώπιζε τους Πολωνούς Εβραίους ως εντυπωσιακά υποκείμενα για τη δουλειά του.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι είχε στο μυαλό του ο φωτογράφος αλλά στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι προφανές πως δεν υπάρχει εχθρότητα ανάμεσα στον φωτογράφο και τους ανθρώπους που φωτογραφίζει.

Οι φωτογραφίες του έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση στον Χίτλερ που είχε αναφωνήσει όταν πρωτοείδε τη δουλειά του: «Το μέλλον ανήκει στην έγχρωμη φωτογραφία!»

Ωστόσο οι φωτογραφίες από το γκέτο της Kutno εξακολουθούν να προκαλούν απορία: γιατί αντί αν επικεντρωθεί στην προέλαση του Τρίτου Ράιχ επέλεξε να φωτογραφήσει τους νικημένους Εβραίους;

Τον Ιούνιο του 1940 όλοι οι 8000 Εβραίοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο «νέο τους σπίτι»: στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου ζάχαρης, όπου εκατοντάδες θα πέθαιναν από πείνα και τύφο.

Το 1942 στο πλαίσιο της «τελικής λύσης» του Χίτλερ, οι ναζί εφάρμοσαν την επιχείρηση Reinhardt, το σχέδιο εξαφάνισης όλων των Εβραίων της Πολωνίας. Την άνοιξη του ίδιου έτους το γκέτο της Kutno εκκαθαρίστηκε και η πλειονότητα των κατοίκων του μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Η συλλογή των φωτογραφιών θα είχε χαθεί για πάντα αν δεν την έσωζε ένα… μπουκάλι μπράντι. Καθώς οι σύμμαχοι προέλαυναν στη Γερμανία το 1945, ο Jaeger έκρυψε τις φωτογραφίες σε μία βαλίτσα.

Στη συνέχεια έπεσε πάνω σε ομάδα Αμερικανών στρατιωτών. Για καλή του τύχη, την προσοχή τους τράβηξε το μπουκάλι με το κονιάκ, το οποίο άνοιξαν και μοιράστηκαν με τον φωτογράφο.

Εάν είχαν ψάξει καλά τη βαλίτσα του και είχαν βρει τόσες φωτογραφίες του Χίτλερ, πιθανότατα ο Jaeger θα είχε συλληφθεί και θα είχε δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.

Αφού τη γλίτωσε ο Jaeger αποφάσισε να θάψει τις φωτογραφίες σε 12 γυάλινα βάζα έξω από το Μόναχο. Κατά διαστήματα επέστρεφε για να ελέγξει την κατάστασή τους.

Το 1955 τις ξέθαψε και τις φύλαξε σε τραπεζική θυρίδα, Δέκα χρόνια αργότερα, τις πούλησε στο περιοδικό Life.

Δείτε τις φωτογραφίες

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook