H γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σε χθεσινό δημοσίευμά της επικαλείται «απόρρητα» έγγραφα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Κούβα ζήτησε τη βοήθεια πρώην αξιωματούχων SS για να εκπαιδεύσουν τους Κουβανούς στρατιώτες, εν μέσω της κρίσης των πυραύλων, στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Φιντέλ Κάστρο προσκάλεσε τέσσερις αξιωματούχους, από τους οποίους μόνο οι δύο πήγαν στην Αβάνα. Παράλληλα, υπάρχουν έγγραφα που υποστηρίζουν ότι το κουβανικό καθεστώς διαπραγματευόταν με δύο Γερμανούς ακροδεξιούς που διακινούσαν όπλα, ώστε να αποκτήσει 4.000 βελγικά οπλοπολυβόλα.

Ο Bodo Hechelhammer, ο οποίος διηύθυνε τις μυστικές γερμανικές έρευνες, υποστηρίζει ότι «ο Κάστρο έδωσε, προσωπικά, τη συγκατάθεσή του, για να προσληφθούν πρώην ναζιστές αξιωματούχοι, με τετραπλάσιο μισθό για την εποχή, ώστε να εκπαιδεύσουν τον επαναστατικό στρατό της Κούβας, αλλά και να τους δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στην Αβάνα».

Μεταξύ 14 και 28 Οκτωβρίου του 1962, εν μέσω ψυχρού πολέμου, η αποκάλυψη των περίφημων πυραύλων θα μπορούσε να είναι η αιτία ενός πυρηνικού πολέμου και οι Γερμανοί πράκτορες έμαθαν για την εν λόγω δελεαστική προσφορά στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τέλος, οι ιστορικοί των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή της Κούβας οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η χώρα δεν ήθελε να εξαρτάται αποκλειστικά από τη «μητέρα» ΕΣΣΔ.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook