Πρόταση για  επαναγορά (buy back) του ελληνικού χρέους φέρεται να εξετάζει η Ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal, την  ώρα που στις Βρυξέλλες ακόμα  βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η Ευρωζώνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο δημοσίευμα μάλιστα τονίζεται πως ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εάν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους τότε αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως μια τέτοια πρόταση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρακτικής φύσεως προβλήματα, για αυτό και κάθε συμφωνία θα πρέπει να είναι εθελοντική. 

H πρόταση αυτή, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στην WSJ, θα αφορά σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων με έκπτωση – discount. Και πάντως θα αφορούν σε ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές, αφού τόσο η ΕΚΤ, όσο και οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ δεν δείχνουν διατεθειμένες να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, δεν συναινούν σε οιοδήποτε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν καταλήξει στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πάντως εάν  όντως η πρόταση αυτή προχωρήσει, τότε θα λειτουργήσει και ως ένα  μέσο πίεσης προς το ΔΝΤ, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook