Η Α. Μέρκελ επιχείρησε σήμερα να δικαιολογήσει τα συνεχή μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα ή τη «στροφή 180 μοιρών στο ελληνικό ζήτημα», που της επιρρίπτει η γερμανική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών δηλώσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, η Α. Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα στη γερμανική βουλή ότι τα πράγματα είναι κάθε άλλο παρά εύκολα στην Ελλάδα. Πολλά πράγματα προχωρούν αργά ενώ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διαπιστώνονται συχνά ρυθμοί χελώνας, όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Μέτρα που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί από καιρό βρίσκονται ακόμη σε επεξεργασία. Η ύφεση είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται με ρυθμό χελώνας. Σε πολλές περιπτώσεις η δημόσια διοίκηση λειτουργεί ανεπαρκώς. Η απάτη και η διαφθορά δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως».

Στη συνέχεια όμως θέλησε να αναφερθεί και στην άλλη όψη του νομίσματος, την οποία, όπως τόνισε, είδε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα: της Ελλάδας που προσπαθεί και θέλει να αλλάξει, που θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να παραμείνει στην ευρωζώνη. Μίλησε για «ειλικρινή βούληση», που διαπίστωσε τόσο στην Αθήνα, όσο και στο χθεσινό σύντομο τετ α τετ με τον Α. Σαμαρά στο Βουκουρέστι.

«Στην Αθήνα, στην ελληνική κυβέρνηση, σε τμήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, διακρίνω ειλικρινή βούληση για αλλαγή», είπε η καγκελάριος.

Ευχαριστίες στον Χ. Γ. Φούχτελ

Στο σημείο αυτό η Α. Μέρκελ εξήρε το έργο και τη συμβολή του εντεταλμένου της σε θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ. «Θέλω να πω ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας που προωθεί ο υφυπουργός της μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. «Στην Ελλάδα, όπως μου είπε, τον λένε Φούχτελος. Νομίζω πως είναι ένα ωραίο όνομα για τη δουλειά του», είπε η καγκελάριος, προκαλώντας τα γέλια και τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Bundestag.

Και αφού παρουσίασε «και τις δυο όψεις του νομίσματος», και χωρίς να θέλει να προκαταλάβει την έκθεση της Τρόικας, όπως είπε, επανέλαβε ότι επιθυμεί «να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Αθήνας, αλλά και της ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα». Με αυτή τη θέση, όπως είπε, πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σκληρή απάντηση από τους Σοσιαλδημοκράτες

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος της καγκελαρίου για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ευρωκρίση και το ελληνικό ζήτημα ειδικότερα, εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Περ Στάινμπρουκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέρριψε στην Α. Μέρκελ ότι επέτρεψε εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού επί μήνες το «μόμπινγκ» σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς να παρέμβει. \”Γιατί, για όνομα του Θεού, δεν κάνατε αυτή την παρέμβαση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ το καλοκαίρι του 2010;\” Ούτε ο Χ. Κολ, ούτε κανένας άλλος προκάτοχός της, όπως είπε ο Π. Στάινμπρουκ, θα επέτρεπε τέτοιου είδους μεταχείριση ενός ευρωπαίου εταίρου για εσωπολιτικά παιγνίδια.

Ο κ. Στάινμπρουκ επέρριψε στην καγκελάριο νέα \”στροφή 180 μοιρών\”: \”Ούτε κουβέντα πλέον για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας\”, όπως τόνισε.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα στήριξη και θα τη λάβει, και από τη Γερμανία, όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν θέλει να το παραδεχθεί. «Πείτε το επιτέλους, πείτε το στους ανθρώπους», είπε ο Στάινμπρουκ απευθυνόμενος στην Α. Μέρκελ.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook