Για πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων στις εκκρεμείς υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, λόγω του αλαλούμ και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη συγκρότηση των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ατιμωρησία στο δημόσιο, δείχνοντας την έξοδο στους επίορκους υπαλλήλους, ώστε να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Τρανό παράδειγμα, η γιατρός του νοσοκομείου Χίου, η οποία επέστρεψε στη θέση της, παρά την απόφαση του διοικητή με την οποία είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, κατηγορούμενη ότι χορηγούσε πλασματικά πιστοποιητικά για συντάξεις τυφλότητας. Παρότι η ίδια είχε παραδεχτεί την πράξη της, ισχυριζόμενη ότι βασιζόταν σε κοινωνικά κριτήρια, επανήλθε κανονικά στα καθήκοντά της, καθώς η αρμόδια επιτροπή Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν αποφάνθηκε για την περίπτωσή της εντός ενός μήνα, όπως ορίζει ο νόμος.

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί και με τα νέα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια που υποτίθεται ότι θα έβαζαν τέλος στις επιεικείς ποινές σε αποδεδειγμένα επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.

Βάσει νόμου η σύστασή τους έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 14 Ιουνίου. Η έκδοση της πλειοψηφίας των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ωστόσο, έγινε μόλις το Σεπτέμβρη. Και μετά από αυτή την 3μηνη καθυστέρηση ξεκίνησε το νέο χάος με τον ορισμό των μελών τους: δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν Διευθυντή του δημοσίου, που θα εκτόπιζαν ουσιαστικά τους συνδικαλιστές. Η διαδικασία; Παραμένει ακόμα στα χαρτιά και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται από την παλαιά σύνθεση των συμβουλίων, οδηγώντας σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σε πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι η πειθαρχική εξουσία συνεχίζεται με το προϋπάρχον καθεστώς και επισημαίνει ότι στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο όπου τελεσιδικούν οι υποθέσεις, υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Ενώ όλο το 2011 καταδικάστηκαν μόλις 17 από τους 157 υπαλλήλους που παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής παύσης, το πρώτο εξάμηνο του 2012 την έξοδο είδαν 53 υπάλληλοι από τους 128 που ελέγχθησαν με την ίδια ποινή. Στο δευτεροβάθμια ωστόσο απευθύνονται κυρίως οι ίδιοι οι υπάλληλοι που διώκονται όταν θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Και μπορεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι έχουν ήδη οριστεί οι δικαστές – μέλη των νέων Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών σε όλα πλην τριών Υπουργείων, ωστόσο η διαδικασία παραμένει μπλοκαρισμένη.


skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook