Λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, το ιστιοφόρο Estelle που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια περικυκλώθηκε από σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία διέκοψαν την πορεία του και κομάντος ανέβηκαν σ\’ αυτό. Ακτιβιστές δηλώνουν ότι δέχθηκαν «επίθεση σε διεθνή ύδατα»· για «μη βίαιη αναχαίτιση του πλοίου» κάνουν λόγο οι ισραηλινές αρχές. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους και το σκάφος ρυμουλκείται στο λιμάνι Αστόντ. Στο Estelle επιβαίνουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τους ακτιβιστές, λίγο μετά τις 10:00 πολεμικά πλοία (3 – 6) περικύκλωσαν το Estelle. Οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο δήλωσαν στις ισραηλινές αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Περιπου στις 11:00 μεταδόθηκαν μηνύματα ότι το Estelle «δέχεται επίθεση». Κατά τις πληροφορίες αυτές, το ιστιοφόρο δέχθηκε «επίθεση σε διεθνή ύδατα». Σύμφωνα με τα όσα δηλώνονται από τους ακτιβιστές, κομάντος προσπαθούσαν να ανέβουν στο Estelle.

Περίπου στις 12:00 το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το σκάφος αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς, μετά την επιχείρηση των κομάντος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Estelle ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ, καθώς αγνόησε την εντολή να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικού τμήματος «Ένα Καράβι για την Γάζα», το Estelle ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ, όπου αναμένεται να φθάσει περίπου στις 16:00. Κατά τις ίδιες πηγές, όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους, μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος. Η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.

Στο Estelle επιβαίνουν πέντε ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοντέλας από την Ελλάδα, καθώς και ο Καναδός βουλευτής Τζιμ Μάνλι. Στο πλοίο βρίσκονται και δύο Ισραηλινοί, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ: «Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δύο μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλλελεγγύης συμμετέχουν δύο μέλη μας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μήνυμα αλληλεγγύης ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα προς ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία».

Μετά την ισραηλινή επιχείρηση στο πλοίο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν άμεσα για να προστατευθεί η ζωή των επιβαινόντων.

«Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Estelle αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία – συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επιφυλακή για την ασφάλεια των ακτιβιστών. Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στην αποστολή το ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία τους απότρεπε από τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή.

Το φινλανδικό πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Σουηδία έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 4 Οκτωβρίου, αφού είχε περάσει από την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Το Estelle σκόπευε να μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας σχολικό και ιατρικό υλικό καθώς και υλικά οικοδομών.

Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό, από εδάφους, αέρος και θάλασσας, στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006 μετά τη σύλληψη ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ενισχύθηκε όταν ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook