Στο ελληνικό Δημόσιο ανήκουν οι εκτάσεις της Καλντέρας στη Σαντορίνη και ποτέ από την ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν περιήλθαν στην κατοχή ιδιωτών, υποστήριξε στην εισήγησή του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Με την εισήγησή του ζήτησε να απορριφθεί αίτηση που είχε καταθέσει Ανώνυμη Εταιρεία, ζητώντας την αναίρεση απόφασης του Εφετείου Αιγαίου, που είχε δικαιώσει το Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιδικία ξεκίνησε με διεκδικητική αγωγή που είχε καταθέσει το Δημόσιο κατά τις Ανώνυμης Εταιρείας με αφορμή κατασκευαστικά έργα που εκείνη ξεκίνησε σε έκταση περίπου 90 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλντέρας.

Το Δημόσιο, που δικαιώθηκε από το Εφετείο Αιγαίου, υποστηρίζει ότι στην επίμαχη περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιοκτήτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμνά. Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αιγαίου ζητεί από τον Άρειο Πάγο η Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά ο κ. Κανελλόπουλος ζήτησε την απόρριψη της σχετικής αίτησης της εταιρείας Μάλιστα, ανάλογες αγωγές όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας, αλλά και για παρόμοιες περιοχές σε άλλα ελληνικά νησιά εκκρεμούν στα δικαστήρια,

Στην εισήγησή του ο κ. Κανελλόπουλος κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία πολύ πριν την επανάσταση του 1821 ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης) που λόγω της μορφής τους «δεν εξουσιάζονταν από κανένα, μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας» ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο διαδέχθηκε το οθωμανικό κράτος «δικαιώματι πολέμου».

Και αυτό, συνεχίζει ο Κανελλόπουλος, γιατί οι εκτάσεις αυτές, όπως ακόμη «είναι και οι βραχονησίδες, οι γκρεμοί, κ.λπ. παρέμειναν προσδιορισμένες κατά την ταυτότητα τους ως τμήμα της χώρας του Οθωμανικού κράτους και ουδέποτε εξουσιαστήκαν από ορισμένα πρόσωπα, αλλά υπήγοντο υπό την απόλυτη εξουσία του κράτους αυτού».

Μετά την Επανάσταση του 1821, ανέφερε στην εισήγησή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και τη σύσταση του ελληνικού Κράτους, κύριος των επίμαχων εκτάσεων έγινε, χωρίς αποζημίωση, το ελληνικό κράτος. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο «εκτάσεις που περιλαμβάνονταν στα όρια του Τουρκικού κράτους, αλλά δεν εξουσιάζονταν από ιδιώτες να μην περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

protothema.gr