Η Ενιαία Αγορά είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ και επεσήμανε τη ανάγκη περιορισμού των τάσεων προστατευτισμού που διαφαίνονται στη Ένωση.

Ο κ. Μπαρνιέ μιλούσε σε συνέντευξη τύπου μετά το συνέδριο με θέμα «Ενιαία Αγορά για την Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε η Κυπριακή Προεδρία, στα πλαίσια της Εβδομάδας Ενιαίας Αγοράς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη δημιουργία της.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε ο δυνητικός ρόλος της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ στο να βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη ανάπτυξη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρουσίασε κάποια από τα κύρια επιτεύγματα της ενιαίας αγοράς, όπως η δημιουργία 2.7 εκ. θέσεων εργασίας την περίοδο 1998-2008, η σημαντική μείωση των αεροπορικών ναύλων και των τελών κινητής τηλεφωνίας καθώς και η συμμετοχή 3 εκ. νεαρών Ευρωπαίων στο Πρόγραμμα Erasmus.

Ο κ. Μπαρνιέ επεσήμανε επίσης πως η νέα Πράξη για την Ενιαία Αγορά ΙΙ, που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του μήνα, θα βοηθήσει την ΕΕ να ξεκλειδώσει τη δυναμική και τους στόχους της για αειφόρο ανάπτυξη, για καινοτομία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Προεδρίας να ενδυναμώσει την Ενιαία Αγορά της ΕΕ.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως η Κυπριακή Προεδρία καταβάλλει πολλές προσπάθειες να επιτύχει την υιοθέτηση όσων το δυνατό περισσότερων από τις δράσεις της υφιστάμενης Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι, και ξεκαθάρισε πως στοχεύει να θέσει Συμπεράσματα για έγκριση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Δεκεμβρίου, σχετικά με τη νέα Πράξη για την Ενιαία Αγορά ΙΙ.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε επίσης η σημασία της διακυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, ενώ συζητήθηκαν τα θέματα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη ΕΕ.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook