Διαβατήριο εξόδου από το Δημόσιο μπορεί να πάρουν άμεσα 319 άτομα χωρίς να υπάρξουν νομικές επιπλοκές.

Από αυτούς οι 49 προέρχονται από τους 21 οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με βάση σχετική ρύθμιση που έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι 270 είναι οι επίορκοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αργία με τελεσίδικες αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Το «ναυάγιο» της εφεδρείας που εξελίχθηκε επί υπουργίας του Δημήτρη Ρέππα επανέρχεται στο προσκήνιο. Τυχόν εμμονή, από την άλλη πλευρά, της τρόικας για άμεσες απολύσεις προσωπικού απειλεί να τινάξει στον αέρα και γενικότερα τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, αν και επί της αρχής τάσσεται κατά των «τυφλών απολύσεων», συμφώνησε να επιταχυνθούν τουλάχιστον οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί ως το τέλος του έτους μια ικανή «δεξαμενή» υπαλλήλων που θα τεθούν σε «εργασιακή διαθεσιμότητα». «Τα πάντα λειτουργούν πλέον στο \”κόκκινο\”» λένε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του κ. Μανιτάκη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση και συγκρότηση σε σώμα των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων, στα οποία θα περάσουν και όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, οι οποίες αγγίζουν περίπου τις 2.000. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κριθούν ένοχοι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες.

Το ίδιο θα συμβεί με τους «κοπανατζήδες» και τους ανίκανους, οι οποίοι φθάνουν τα 9.000 άτομα, αν και η διαδικασία για την απομάκρυνσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αξιολόγηση του προσωπικού. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι ποιο όργανο θα κρίνει ποιοι υπάλληλοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, αν και οι παραβάσεις του Κώδικα εκ μέρους τους είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθούν από την εξέταση των ατομικών φακέλων τους και τις εκθέσεις των προϊσταμένων τους.

Απόφαση πάντως της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση να πραγματοποιηθεί υπό την άμεση εποπτεία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η «δεξαμενή» των προς απόλυση ή διαθεσιμότητα υπαλλήλων θα συμπληρωθεί και από τους υπαλλήλους που εργάζονται σε οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή – αν τελικά δεν προσλάβει τη μορφή προεδρικού διατάγματος – ρύθμιση με την οποία θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται 250 φορείς του Δημοσίου. Σε αυτούς τους φορείς υπηρετούν περίπου 20.000 υπάλληλοι, από τους οποίους όμως μόνο το 10%-15%, δηλαδή από 2.000 ως 3.000, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με την καταβολή του 75% των αποδοχών τους, όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, λόγω της κατάργησης και μη επανασύστασης των οργανικών θέσεων στις οποίες υπηρετούν.

Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί για το προσωπικό που συγχωνεύεται, το οποίο υποχρεωτικά θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς δεν καταργούνται οι οργανικές θέσεις τους. Σε περίπτωση βεβαίως απόλυσης αυτού του προσωπικού οι νομικές επιπλοκές θα είναι τεράστιες, εκτός βέβαια από το πολιτικό κόστος για τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Ο κ. Μανιτάκης παρείχε ισχυρές διαβεβαιώσεις στην τρόικα ότι ως το τέλος του έτους, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει στη μείωση των δομών και των θέσεων ευθύνης των υπουργείων κατά 50%, θα έχει σαφή εικόνα και για το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση του κράτους. Παράλληλα, ύστερα από αυτή τη διαδικασία ένα σημαντικό τμήμα του πλεονάζοντος προσωπικού θα τεθεί σε εργασιακή διαθεσιμότητα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook