Την αναγκαιότητα της ένωσης των δυνάμεών τους για τη συγκρότηση του Μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου, οι χώρες του οποίου πλήττονται και βάλλονται περισσότερο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη σημερινή συνάντηση του με ιταλική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Claudio Glaentzer.

Ο κ. Αρναουτάκης, κατά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, δήλωσε υπέρμαχος των προσπαθειών του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι και του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου και επεσήμανε ότι το Ενιαίο Μέτωπο του Νότου, είναι ο μόνος τρόπος για να βγουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την κρίση, οι χώρες της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας.

Στην ίδια συνάντηση, άμεση ήταν η ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, στην πρόσκληση συνεργασίας που δέχτηκε από την Περιφέρεια Marche της Ιταλίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνοποίησης της Περιφέρειας, Luigino Marcozzi .

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αποδέχτηκε την πρόσκληση της συνεργασίας προτάσσοντας την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Κρήτης και οριοθετώντας το βασικό πλαίσιο αυτής, που είναι η προώθηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα- με αιχμή του δόρατος το ελαιόλαδο- και του τουρισμού.

Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε ότι στο επόμενο κιόλας ταξίδι του στις Βρυξέλλες, για τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, όπου είναι μέλος και ο Περιφερειάρχης της Marche, Μάριο Σπάκα, θα επιδιώξει συνάντηση μαζί του για να καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας.

Ακολούθως θα υπάρξουν συναντήσεις είτε στην Ιταλία είτε στην Κρήτη για την ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και τον καθορισμό των παραμέτρων πάνω στις οποίες θα εδραιωθεί.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Marche έχει πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων και πρωτεύουσα την Αγκώνα, που όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, είναι το «τελωνείο» της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η εν λόγω Περιφέρεια έχει ομοιότητες με αυτή της Κρήτης, καθώς στηρίζεται στον τουρισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αποτελεί και τη δεύτερη βιομηχανική ζώνη στην Ιταλία.

Οι Ιταλοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κρητικό ελαιόλαδο, μιας και η συγκεκριμένη Περιφέρεια εισάγει ελαιόλαδο από άλλες χώρες και στη συνέχεια το εξάγει. Οι Ιταλοί δήλωσαν πρόθυμοι να προωθήσουν το κρητικό ελαιόλαδο την ποιότητα του οποίου αναγνωρίζουν, αλλά και ν’ αναπτύξουν συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης στους τομείς ελαιοπαραγωγής, καινοτομίας και τεχνολογίας μέσω προωθούμενων προγραμμάτων.

Επίσης οι Ιταλοί έδειξαν ενδιαφέρον για τα κηπευτικά της Κρήτης, ενώ παράλληλα πρότειναν τη διερεύνηση της δυνατότητας να δημιουργηθεί ακτοπλοϊκή γραμμή Αγκώνα- Κρήτη.

Πάντως η συνεργασία μεταξύ Περιφερειών Ιταλίας και Ελλάδας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέσω και της δημιουργίας της Μακροπεριφέρειας της Μεσογείου, που προωθεί η Επιτροπή Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM). Επίσης έγινε αναφορά και στην συνεργασία Αδριατικής –Ιονίου, στην οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμμετέχει και η Κρήτη, με πρωτοβουλίες που θ’ αναλάβουν Επιμελητήρια και άλλοι φορείς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook