Η Mozilla κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση Firefox 4 του δημοφιλούς προγράμματός της για πλοήγηση στο διαδίκτυο, που αποτελεί το βασικό «αντίπαλο δέος» στο νέο Internet Explorer 9 της Microsoft.

H νέα κομψή και ταχύτερη έκδοση στην οποία προχώρησε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Mozilla, έρχεται να κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό το πεδίο των «φυλλομετρητών» (browsers), όπου επίσης πασχίζουν να κερδίσουν τις προτιμήσεις των χρηστών άλλα προγράμματα, όπως το Chrome της Google, που επίσης κυκλοφόρησε πρόσφατα μια νέα αναβαθμισμένη έκδοση.

O νέος Firefox 4, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διατίθεται για «κατέβασμα» σε περισσότερες από 80 γλώσσες, όπως πάντα δωρεάν, και «τρέχει» σε υπολογιστές με λειτουργικά συστήματα Windows, Mac OS X (Apple) και Linux (ανοικτό λογισμικό).

Ο Firefox 4 διαφημίζεται ότι είναι -ανάλογα με τις συνθήκες- μέχρι και έξι φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του, ενώ επιτρέπει στον χρήστη, με το πάτημα ενός ειδικού πλήκτρου, να «μπλοκάρει» την παρακολούθηση των online δραστηριοτήτων του από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, οι οποίες αποσκοπούν να του «σερβίρουν» τις σχετικές διαφημίσεις.

Ο νέος «φυλλομετρητής» σχεδιάστηκε εξάλλου για να επιτρέπει την αξιοποίηση των πλούσιων δυνατοτήτων βίντεο και γραφικών, που παρέχει το νέο πρότυπο HTML 5.

Ο Firefox είναι δεύτερος σε μερίδιο αγοράς διεθνώς μετά τον Internet Explorer, αλλά σε μερικές χώρες, ιδίως ευρωπαϊκές, βρίσκεται πια στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των χρηστών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook