Με έντονη ανησυχία αντιδρά η επιστημονική κοινότητα στην πρωτάκουστη απόφαση του ιταλικού διακστηρίου να καταδικάσει για ανθρωποκτονία σεισμολόγους που δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν επαργκώς για τον σεισμό στη Λ\’Άκουιλα το 2009.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι πλεόν επιστήμονες στην Ευρώπη που ασχολούνται με πεδία σχετικά με φυσικές καταστροφές δεν θα τολμούν να κάνουν εκτιμήσεις, φοβούμενοι ότι μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή.

Το ιταλικό δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς των εναγόντων ότι οι επτά κατηγορούμενοι, έξι σεισμολόγοι και ένας αξιωματούχος, είναι ένοχοι ανθρωποκτονίας επειδή είχαν εκδώσει  καθησυχαστική ανακοίνωση μετά την εκδήλωση των πρώτων προσεισμών. Οι επτά, έκρινε το δικαστήριο, έδωσαν «ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές» πληροφορίες μετά την εκδήλωση των πρώτων δονήσεων.

«Εάν δεν ανατραπεί η ετυμηγορία, ποιος θα δεχθεί να συμμέτεχει σε επιτροπές αξιολόγησης κινδύνων όταν πιθανό λάθος μπορεί να σημαίνει καταδίκη για δολοφονία;» υποστήριξε στο Reuters η καθηγήτρια φυσικής Σάντι Στέισι του πανεπιστημίου του Άλστερ.

Οι επίμαχες αναφορές των κατηγορουμένων βασίζονταν στα στοιχεία από τις πρώτες σεισμικές δονήσεις. «Αυτό που είπαν οι έξι επιστήμονες ήταν σωστό και όλοι οι σεισμολόγοι θα το υποστήριζαν» σχολίασε από την πλευρά του ο Ρότζερ Μάσον της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook