Ο Ντάλας Βέινς, ένας 25χρονος, που παραμορφώθηκε από ατύχημα με ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ο πρώτος άνθρωπος στις Η.Π.Α. που υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση προσώπου. Βέβαια, χρειάσθηκαν 30 γιατροί και πάνω από 15 ώρες, για να αποκτήσει το νέο του πρόσωπο.

Οι χειρουργοί που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, χαρακτήρισαν την επέμβαση επιτυχημένη.

Ο Ντάλας κατάγεται από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας και τραυματίσθηκε τον Νοέμβριο του 2008, όταν το κεφάλι του ακούμπησε σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης.

Πέρασε τους επόμενους 3 μήνες στην εντατική, διασωληνωμένος και σε καταστολή, ενώ οι γιατροί τον υπέβαλαν σε περισσότερες από 20 επεμβάσεις. Πίστευαν ότι θα έμενε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω και ότι ποτέ ξανά δεν θα μιλούσε, δεν θα περπατούσε και δεν θα έτρωγε μόνος του, αλλά εκείνος σταδιακά συνήλθε και ανέκτησε πλήρως την κινητικότητά του.

Ωστόσο, τα εγκαύματα που είχε υποστεί είχαν εξαλείψει όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρα Μπόνταν Πόμαχακ, αντικατέστησαν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ντάλας – μεταξύ αυτών η μύτη, τα χείλη, το δέρμα, οι μύες και τα νεύρα που τους τροφοδοτούν.

Δυστυχώς όμως, οι χειρουργοί δεν κατόρθωσαν να του μεταμοσχεύσουν νέα μάτια, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη του όραση.

Οι γιατροί τού ανακοίνωσαν πως η πορεία της υγείας του μετά τη μεταμόσχευση είναι εξαιρετική και ότι πλέον μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο με την οικογένειά του. Θα χρειασθούν, ωστόσο, αρκετοί ακόμη μήνες έως την πλήρη ανάρρωσή του.

Ο Ντάλας έχει μια κόρη 3 μηνών και, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, αυτό που τώρα περιμένει είναι να αισθανθεί το φιλί της στο μάγουλό του.


tanea

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook