Την εκτίμηση ότι το πακέτο μέτρων έχει ουσιαστικά κλείσει διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη Βουλή, όπου η έγινε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου» υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται για τα εργασιακά ζητήματα με στόχο τη βελτίωση των όρων. Η τρόικα έχει κάνει ορισμένες παραχωρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, λέγοντας πως από κει και πέρα ο κ. Κουβέλης ας κάνει ό,τι νομίζει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη των αρχηγών ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε έναν κατ\’ αρχήν συμβιβασμό με την τρόικα που αφορούσε σε «πάγωμα» των τριετιών, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και αποζημιώσεις. Όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως τα εργασιακά πρέπει να μείνουν στο «ακραίο σημείο» του περασμένου Μαρτίου.

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά» ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου ενημερώνοντας του πολιτικούς συντάκτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πετύχει καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν από το προηγούμενο μνημόνιο το Φεβρουάριο» ενώ σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ απάντησε πως «δεν σχολιάζουμε τους κυβερνητικούς εταίρους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Κερδίσαμε τις τριετίες. Κάτι που ήταν ήδη χαμένο από τον ν.4046 το Φεβρουάριο του 2012. Πετύχαμε η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας να μην μπει στη νέα δανειακή σύμβαση. Για τις αποζημιώσεις η τρόικα δέχτηκε το μηχανισμό που προτείναμε να παγώσουν για τους πάνω από 16 χρόνια με ένα πλαφόν στα 1800 ευρώ που σύμφωνα με το μισθολογικό επίπεδο των αμοιβών το 2011 αφορά το 80% του εργατικού δυναμικού και με δεδομένες τις πτώσεις που έχουν ακολουθήσει φτάνει μέχρι το 85%», εξήγησε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι απόδειξη ότι «δώσαμε μάχη και κερδίσαμε».

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας παρέδωσε κείμενο με τις τελικές προτάσεις και ότι αν του ζητηθεί να ξαναεπιχειρήσει να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα βεβαίως θα το πράξει υπογραμμίζοντας πως «καταφέραμε απίστευτα πράγματα και κάναμε τεράστιο βήμα».

Σε σύντομη δημόσια δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών εταίρων: «Κοιτάζω μόνο μπροστά ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν ότι «εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook