Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου και συζητήθηκε το πρόβλημα της παράνομης εισαγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στην χώρα μας.

Παρόντες στην συνάντηση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λ. Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Β. Κεγκέρογλου, ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Κορασίδης, ο Γ.Γ. Καταναλωτή, κ. Γ. Στεργίου, ο Γ.Γ. Εμπορίου, κ. Σ. Κομνηνός,ο Διευθυντής Ελέγχων του πρώην Υπουργείου Εμπορίου, κ. Γ. Πιτσούνης, ο Διευθυντή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Κουντούρης, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Ι. Μακρυδάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ηρακλείου, κ. Γ. Τζωρτζάκης, ο Γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ηρακλείου, κ. Γ. Ντισπυράκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, κ. Μ. Ανδριγιαννάκης.

Στη συνάντηση μίλησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, οι οποίοι έθεσαν το πρόβλημα της «παράνομης εισαγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στην πραγματική του διάσταση, όπως επίσης και τη ζημιά που καθημερινά που προκαλείται στους κατά τόπους παραγωγούς».

Tα στελέχη των δύο εμπλεκόμενων Υπουργείου ενημέρωσαν ότι «για την περίοδο που διανύουμε έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μόλις 5 χιλιάδες τόνοι οπωροκηπευτικών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2.5 χιλιάδες τόνοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταθέτοντας μία σειρά από σειρά στοιχεία».

Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς πήραν τον λόγο και αρχικά δεσμεύτηκαν παρόντων των υπηρεσιακών παραγόντων για καλύτερη συνεργασία των υπηρεσιών των δύο Υπουργείων και ανταλλαγή στοιχείων για την πάταξη του φαινομένου. Παράλληλα αποφασίστηκαν τα εξής:

Η συστηματοποίηση των ελέγχων στα τελωνεία, σε όλες τις πύλες εισόδου-εκτελωνισμού οπωροκηπευτικών.
Έλεγχοι σε όλους τους εισαγωγείς των οπωροκηπευτικών. Έλεγχος ισοζυγίων.
Έλεγχοι στη λαϊκή αγορά του Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και στις Περιφέρειες από τα αρμόδια όργανα
Έλεγχοι στους παραγωγούς και διασταύρωση τιμολογίων

Παρακίνηση από τα εμπλεκόμενα Υπουργείων στις Περιφέρειες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των κατά τόπους υπηρεσιών ελέγχου.
Οι δύο Βουλευτές Ηρακλείου, κ.κ. Λ. Αυγενάκης και Β. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκαν για κοινή Κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του κόστους των παραγωγών και της τιμής πώλησης των αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook