Η θεσμοθέτηση της πρακτικής «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» περιλαμβάνεται σε σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη συγκράτηση των τιμών, την προστασία του καταναλωτή και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) αλλά στον Αγορανομικό Κώδικα.

Για προϊόντα και υπηρεσίες

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τα καταστήματα τροφίμων προβλέπει:

Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα μα μην πληρώνει αν δεν λάβει απόδειξη

Οι ετικέτες βιομηχανικών προϊόντων στα καταστήματα πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την την τιμή προ και μετά ΦΠΑ.

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή μετά την εκτίμηση του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας

Η ρύθμιση για την απελευθέρωση της διακίνησης βρεφικού γάλακτος από τα σουπερμάρκετ επανεισάγεται με τρόπο που δεν θα προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο που ίσχυσε η απελευθέρωση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 20 %.

Μειώνεται το βάρος στα υλικά συσκευασίας

 Δημιουργείται δίχτυ προστασίας από την εξαπάτηση στην αγορά καυσίμων

 Αίρονται απαγορεύσεις για την χύμα πώλησης ελαίων, των νωπών οπωρολαχανικών επί προμήθεια, των χύμα πώλησης χυμών και τοματοπολτού και της κατοχής σκόνης γάλακτος

Θεσμικές παρεμβάσεις

Προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις με τη θέσπιση τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων το χρόνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ίδρυση επιχειρήσεων: δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρις ενός ορισμένου ορίου, να επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά.

Απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με παρεμβάσεις στη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία και τη θέσπιση πρότυπων καταστατικών επιχειρήσεων.

Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια.

Αγορανομικός Κώδικας: καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις, ενοποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές, κ.α.

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος θεσμικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της αγοράς, με άρση κανονιστικών εμποδίων και τολμηρές κινήσεις για την τόνωση του ανταγωνισμού και την αύξηση της επιχειρηματικότητας» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

» Πρόκειται για παρεμβάσεις που και την αγορά εξυγιαίνουν, και τον καταναλωτή προστατεύουν, αλλά και στην αποκλιμάκωση των τιμών συντελούν. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται αμείωτη και αναμένουμε αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ανταπόκριση από όλους τους παράγοντες της αγοράς».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook