Η Κούβα ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τη μετανάστευση, τα οποία ευνοούν τον επαναπατρισμό «παράνομων» μεταναστών, γιατρών ή αθλητών, που εγκατέλειψαν τη χώρα στη διάρκεια αποστολών στο εξωτερικό στη δεκαετία του 1990.

«Η προσωρινή είσοδος στη χώρα θα επιτραπεί σ\’ αυτούς που μετανάστευσαν παράνομα μετά τις συμφωνίες του 1994 με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τα μέτρα επεκτείνονται σε επαγγελματίες της υγείας και αθλητές που εγκατέλειψαν τη χώρα παράνομα μετά το 1994 και έχουν ζήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια στο εξωτερικό.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα δεν αφορούν αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα μέσω της ναυτικής βάσης του Γκουαντανάμο, για λόγους εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης τον επαναπατρισμό όλων όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από την ηλικία των 16 ετών και αυτών που για ανθρωπιστικούς λόγους ζητούν να επιστρέψουν στην Κούβα για να φροντίσουν τους γονείς τους.

Περίπου δύο εκατομμύρια Κουβανοί, σε σύνολο 11,3 ανθρώπων που αποτελούν τον πληθυσμό της χώρας, έχουν μεταναστεύσει σε 150 χώρες από το 1959, χρονολογία κατά την οποία ο Φιντέλ Κάστρο ανήλθε στην εξουσία, η πλειονότητα των οποίων εγκαταστάθηκε στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε την άρση πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών. Έτσι, οι Κουβανοί θα μπορούν από τις 14 Ιανουαρίου να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με το διαβατήριό τους, χωρίς να πρέπει να εξασφαλίζουν προηγουμένως άδεια εξόδου από τη χώρα.


zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook