Πρόσκληση να παραδώσουν τα χρήματα στο Πανεπιστήμιο που προέρχονται από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος έχει απευθύνει επανειλημμένα η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κάποιους καθηγητές, που το ξεχνούν, προκαλώντας ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ιδρυμα. Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα δεκάδες πανεπιστημιακοί να χρωστούν χρήματα στα Ιδρύματα.

Οπως λέει στο «prototothema.gr» o γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάση Κυριαζής με βάση το νόμο οι πανεπιστημιακοί υποχρεούνται να καταβάλλουν ειδικό τέλος 15% των εισπράξεών τους στον Ειδικό Λογαριασμό κονδυλίων (ΕΛΚΕ), σε περίπτωση που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Στον ΕΛΚΕ πάει επίσης και ποσοστό από τα μεταπτυχιακά αλλά και όλα τα ερευνητικά προγράμματα.

Με βάση δημοσίευμα εφημερίδας: «Λίστες με πανεπιστημιακούς που δεν αποδίδουν χρήματα στα Ιδρύματα, όπως προβλέπει ο νόμος, από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος κυκλοφορούν στα γραφεία των ΑΕΙ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σκάνδαλο στα ΑΕΙ για την απώλεια χρημάτων, καθώς τα χρόνια της ευημερίας, ουδείς ενδιαφέρονταν με ζέση να κυνηγήσει τους διαφεύγοντες πανεπιστημιακούς.

Δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές χρωστάνε μεγάλα ποσά στα Ιδρύματα, καθώς επί χρόνια δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος 15% προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να καταβάλλουν το 15% των εισπράξεών τους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού στο Ίδρυμα όπου υπηρετούν. Ο νόμος ορίζει πως για να είναι σε θέση το ΑΕΙ να γνωρίζει τα έσοδα του κάθε πανεπιστημιακού - που είναι και ελεύθερος επαγγελματίας - θα πρέπει το μπλοκ των αποδείξεών του να σφραγίζεται από τους υπαλλήλους του Ιδρύματος.

Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς γιατρούς, δικηγόρους οι οποίοι κατά βάση ασκούν παράλληλα και ελεύθερο επάγγελμα.

Τώρα, λόγω της μείωσης των κρατικών κονδυλίων προς τα ΑΕΙ, οι πρυτανικές διοικήσεις ξεσκονίζουν τις λίστες των ξεχασιάρηδων καθηγητών και τους καλούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε σχολές όπου υπάρχει παράδοση οι καθηγητές να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, ο ένας στους τρεις δεν έχει πληρώσει εδώ και χρόνια το 15% στον ΕΛΚΕ

Ήδη σε μεγάλα πανεπιστήμια έχει αρχίσει η επιχείρηση απόδοσης του 15% προς εκείνους που οφείλουν».


protothema.gr