Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι να παραιτηθεί προκειμένου να αποτρέψει την αιματοχυσία στη χώρα του.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία, η κατάσταση στη Λιβύη να ομαλοποιηθεί, χωρίς κλιμάκωση της αιματοχυσίας, ενώ αυτοί που κυβερνούν τη χώρα, πρέπει να παραιτηθούν προκειμένου να αποτρέψουν λεηλασία της Λιβύης, από τους ξένους» παρατήρησε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ συμπλήρωσε: «Θυμηθείτε τη συμπεριφορά του Σαντάμ και την εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ».

Αποστολή 15 πλοίων και ενός υποβρυχίου για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων

Η Τουρκία θα ενισχύσει με τέσσερις φρεγάτες και ένα βοηθητικό πλοίο συνοδείας, την υλοποίηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη νότια γεωγραφική λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή των ναυτικών αυτών μονάδων καθιστά την Τουρκία, ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική συμμετοχή εντός της συμμαχίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των πολεμικών πλοίων μαζί με ένα υποβρύχιο που θα έχει η Άγκυρα στην αναφερόμενη περιοχή, φτάνει στα 16.

Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε μετά την προχθεσινή απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων, αλλά και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ιταλία θα διαθέσει ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου μάχης και μία φρεγάτα. Στη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Τρία υποβρύχια επίσης, θα διαθέτουν στην περιοχή, η Τουρκία η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ ένα πρόσθετο βοηθητικό πλοίο, θα στείλει η Τουρκία, στο πλαίσιο της συνολικής ναυτικής δέσμευσης για την υλοποίηση της αποστολής που έχει αναλάβει στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook