Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ρεθεμνιώτικης αποστολής, επέστρεψε από το Στρασβούργο, όπου 22 έως 27 Οκτωβρίου 2012, έλαβαν χώρα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, στις οποίες το Ρέθυμνο συμμετείχε ως «τιμώμενη πόλη» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «e – cite».

Στις εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Ρεθύμνης στην κεντρική πλατεία Κλεμπέρ και καλύφθηκαν τηλεοπτικά από τη Γαλλική τηλεόραση, την ΕΡΤ world, αλλά και από κρητικά κανάλια, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης συμμετείχε με περίπτερο, στο οποίο διανεμήθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό τουριστικής προβολής. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρέσβη στη Γαλλία, με Έλληνες, Κύπριους καθώς και ξένους Ευρωβουλευτές, αλλά και να παρακολουθήσει συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Στρασβούργο η κα Λιονή μετέβη και στην Περιφέρεια Freuedenstadt στο Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, μαζί με το Δήμαρχο Ρεθύμνης, κ. Γιώργη Μαρινάκη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργο Γιακουμάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, κ. Μανώλη Τσακαλάκη και είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη, Dr.Klaus Michael Rückert, και παραγωγικούς φορείς για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, σε συνέχεια της προ μηνός επίσκεψης του Γερμανού Αντιπεριφερειάρχη στο Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα η ρεθεμνιώτικη Αντιπροσωπεία συναντήθηκε αρχικά με Διευθυντές Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι τους παρέθεσαν μια σύντομη, αλλά περιεκτική ενημέρωση για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα και μοντέλο, το οποίο καθοδηγεί από νωρίς τους μαθητές σε επιλογές που θα τους εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση. Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν για αυτό το σκοπό στενή συνεργασία με το τοπικό Επιμελητήριο, επιδιώκοντας από κοινού τη συγκράτηση του νεανικού πληθυσμού εντός της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία ακόμα εποικοδομητική συνάντηση με τον επικεφαλής της τοπικής Συνεταιριστικής Τράπεζας και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Freuedenstadt, κατά την οποία παρουσιάστηκε η δομή, η λειτουργία και η ουσιαστική συμβολή των δύο αυτών θεσμικών φορέων στην τοπική ανάπτυξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε Περιφέρεια της Γερμανίας διαθέτει συνεταιριστική τράπεζα, στο Δ.Σ. της οποίας και συμμετέχει.. Αυτές οι κατά τόπους Συνεταιριστικές Τράπεζες υπάγονται σε Κεντρική Συνεταιριστική Τράπεζα και μαζί με τα Επιμελητήρια αποτελούν τον κύριο χρηματοδότη των Περιφερειών και μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γιακουμάκης, κατέθεσε πρόταση στον ομόλογό του για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων μέσω των δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος «DA VINCI».

Το πρόγραμμα των επαφών των θεσμικών εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης συνεχίστηκε στο Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Baiersbronn, που ως κύριο πυλώνα ανάπτυξης έχει τη βιομηχανία του Τουρισμού. Στην παρουσίαση που ακολούθησε από τους υπευθύνους έγινε σαφές ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του Δήμου σε θέματα Τουρισμού εστιάζει στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και στη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού με αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων της περιοχής στα υψηλής γαστρονομίας τοπικά εστιατόρια, τα οποία έχουν αποσπάσει συνολικά επτά αστέρια Michelin.

Ο κύκλος των επαφών ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του Δημάρχου Ρεθύμνης, κ. Μαρινάκη με τους ομολόγους του των τριών μεγαλύτερων Δήμων της Περιφέρειας Freuedenstadt, κατά την οποία και τέθηκαν ζητήματα, που αφορούν στη θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Δημοτικών Αρχών. Ακολούθως η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, είχε συνάντηση, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Freuedenstadt, Dr.Klaus Michael Rückert με τον Διοικητή του τοπικού Νοσοκομείου προκειμένου να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την απασχόληση γιατρών και νοσηλευτών, στην Περιφέρεια Freuedenstadt, όπου υπάρχουν μεγάλα κενά αυτών των ειδικοτήτων σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην απασχόληση εργατικού δυναμικού στην Περιφέρεια Freuedenstadt, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, κ. Τσακαλάκης, μετά από συνεργασία και με το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου προώθησε στον Γερμανό Αντιπεριφερειάρχη, βιογραφικά ξενοδοχοϋπαλλήλων, που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν το Χειμώνα σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook