Συνάντηση – μυστήριο με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης στα γραφεία του κόμματος στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης δεν υπήρξαν, είναι δε ενδεικτικό της προσπάθειας να τηρηθούν κανόνες «μυστικότητας» το γεγονός ότι το ραντεβού των δύο ανδρών δεν είχε ανακοινωθεί.

Ο υπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε σχετικά: «Επισκέφθηκα τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και ενημέρωσα βουλευτές και τον ίδιο τον πρόεδρο, τον κ. Κουβέλη, για τα μείζονα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τελευταίας στιγμής».

«Η διαπραγμάτευση -και η διαβούλευση- είναι μία διαρκής έννοια, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, πάντα θα συνεχίζεται, όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Πριν από τη συνάντηση, τα κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επέμεναν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τα εργασιακά, είτε αυτά έρθουν σε ένα άρθρο με τα υπόλοιπα μέτρα, είτε ξεχωριστά. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης ενημερώθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την άρνηση της Τρόικας να δεχτεί τις προτάσεις του. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για την κυβέρνηση και ο κ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα.

Στο μεταξύ η ΔΗΜΑΡ απευθύνεται στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στους επικεφαλής της Τρόικας που επιβλέπουν εκ του σύνεγγυς το δημοσιονομικό πρόγραμμα, ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των εργασιακών. Όσο το αδιέξοδο παραμένει στη ΔΗΜΑΡ επιμένουν πως υπάρχει διαφορετικό κλίμα στην ΕΕ και διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στα στελέχη της Τρόικας και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν πως «ο ρόλος της Τρόικας είναι συγκεκριμένος, γι’ αυτό απευθυνόμαστε ως Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ στις ευρωπαϊκές ηγεσίες». Και συνεχίζουν λέγοντας: «υπογραμμίζουμε πως δεν απευθυνόμαστε στην Τρόικα, αλλά στους Ευρωπαίους πολιτικούς προκειμένου να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».

Τον αντίκτυπο του καλού κλίματος στην Ευρώπη είχε επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης μιλώντας στους βουλευτές του είχε πει πως η φωνή της Δημοκρατικής Αριστεράς ακούγεται στην Ευρώπη. Όμως, όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του, οι συναφείς θετικές εντυπώσεις που προσλαμβάνουν από τις Βρυξέλλες και τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν επιβεβαιώνονται όταν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη καλέσει την κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, παρακάμπτοντας τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Τέλος ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Χάνες Σβόμποντα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook