Τελευταία ενημέρωση: 20:34

Περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου έχει σημάνει συναγερμός λόγω του τυφώνα Σάντι.

Η στάθμη του νερού στους δρόμους της πόλης ανεβαίνει επικίνδυνα ώρα με την ώρα, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο Νιού Τζέρσει το ύψος των υδάτων έχει ξεπεράσει τα πέντε μέτρα.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε συνολικά επτά πολιτείες, οι 35.000 από τους οποίους είναι στο Νιού Τζέρσει.

Σύμφωνα με το Reuters, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό για δεύτερη συνεχή ημέρα. Της απόφασης αυτής προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές φορείς. Μάλιστα δεν έχει ακόμα ληφθεί η επίσημη απόφαση, εάν θα επαναλειτουργήσει μεθαύριο Τετάρτη.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε να κλείσουν από το απόγευμα σήμερα και οι δύο από τις τρεις οδικές σήραγγες του Μανχάταν. Η κυκλοφορία στις σήραγγες Χόλαντ και Μπρούκλιν-Μπάτερι θα διακοπεί από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

\"\"

Πάντως, οι άνεμοί του τυφώνα έχουν ενισχυθεί και φτάνουν σε ταχύτητα τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το ανησυχητικό φαινόμενο δεν είναι τόσο οι άνεμοι αλλά η έκταση του τυφώνα, η μικρή ταχύτητα με την οποία μετακινείται και το γεγονός ότι θα συναντηθεί με ένα ψυχρό μέτωπο που προέρχεται από τον Καναδά.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί που ζουν στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν προμηθεύονται ξηρά τροφή, φακούς και είδη πρώτης ανάγκης.

\"\"

Διάγγελμα Ομπάμα

Σε νέο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι ο τυφώνας Σάντι είναι μια πολύ δυνατή καταιγίδα η οποία θα επηρεάσει εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, όπως τόνισε: «Όταν η Αμερική περνάει δύσκολες στιγμές, είμαστε όλοι ενωμένοι».

Η σωτηρία ανθρώπινων ζωών και η αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα Σάντι σε επίπεδο οικονομίας και υποδομών είναι η προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Το θέμα των εκλογών αφορά την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμιστεί από την ίδια τη ζωή. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το ζήτημα των εκλογών, αλλά το ζήτημα του να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα, να παράσχουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα και να βάλουμε την οικονομία και πάλι σε κίνηση, μετά το πέρας της καταιγίδας», υπογράμμισε.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες σε υπακοή στις εντολές των τοπικών και περιφερειακών αρχών, χωρίς αμφισβήτηση και καθυστερήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην έως τώρα αγαστή συνεργασία ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών παραγόντων.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επισκέψεις του στη Βόρεια Βιρτζίνια και το Κολοράντο. Το πρόγραμμα του άλλαξε και ο Μιτ Ρόμνει.

\"\"

\"\"

\"\"

Εν τω μεταξύ, το εμβληματικό ιστιοφόρο ΗΜS Bounty βυθίστηκε στις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας Βόρεια Καρολίνα εξαιτίας του τυφώνα Σάντι. Δεκατέσσερα από τα 16 μέλη του πληρώματός του απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων της ακτοφυλακής.

Ωστόσο, δύο άνθρωποι προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό να ανευρεθούν από την ακτοφυλακή.

Το ιστιοφόρο ναυπηγήθηκε το 1962 για τα γυρίσματα της ταινίας «Ανταρσία στο Μπάουντι» με τον Μάρλον Μπράντο, και είναι ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου πλοίου, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης στα γυρίσματα της ταινίας «Πειρατές της Καραϊβικής».

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook