Η ελληνική Κυβέρνηση υπολογίζει πλέον το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα 25 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει μάλιστα υπό την παραδοχή ότι έως το 2016 τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε η «τρύπα» χρηματοδότησης θα αυξηθεί.

Η ελληνική πλευρά -που αρχικώς υπολόγιζε το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 13 -15 δισ. ευρώ – έχει αναθεωρήσει πλήρως τις εκτιμήσεις της και έχει καταρτίσει δύο προτάσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών έως το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα» η πρώτη πρόταση που έχει καταθέσει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα προβλέπει την μετακύλιση ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ωριμάζει έως το 2016 ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ.

Καθώς το rollover από την EKT θα θεωρούταν νομισματική χρηματοδότηση και μη σύννομη κρατική ενίσχυση, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ να ανταλλαγούν στην ονομαστική τους αξία με ομόλογα του ESM ή του EFSF και εν συνεχεία να επιμηκυνθεί η λήξη τους. Έτσι, και η ΕΚΤ δεν θα υποχρεωνόταν σε ζημιές και η Ελλάδα θα κάλυπτε μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει έως το 2016.

Ωστόσο, για να γίνει το rollover απαιτείται ομοφωνία στην Ευρωζώνη και κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι εάν ισχύσει για την Ελλάδα κάτι αντίστοιχο θα ζητήσουν τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία.

Η δεύτερη πρόταση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αφορά στην απευθείας κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 25 δισ. ευρώ με νέο δάνειο. Η λύση αυτή εμφανίζεται από το ΔΝΤ, ως η πλέον ενδεδειγμένη για τη διασφάλιση του ελληνικού προγράμματος (το ΔΝΤ που κρατά δημοσίως σιγή ιχθύος ζητά επίμονα μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα ). Το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα ήδη βρίσκει αντίθετες κάποιες κυβερνήσεις κρατών της Ευρωζώνης ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ το θεωρούν – σε αυτή τη φάση- προτιμότερο από ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα. 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα 25 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου και στα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου Μνημονίου. Καθώς από τα δύο πρώτα πακέτα έχουμε ήδη λάβει τα 150 δισ. ευρώ, απομένουν προς εκταμίευση 90 δισ. ευρώ. Έτσι, με ένα ενδεχόμενο τρίτο δάνειο η Ελλάδα θα έχει να αναμένει 115 δισ. ευρώ από το επίσημο τομέα έως το 2016. Αθροιστικά δε μόνο τα δάνεια του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα θα ανέρχονται το 2016 στο 130% του ΑΕΠ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook