Σύσκεψη για τη δημόσια υγεία και για τη λειτουργία των νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου συγκάλεσαν οι διοικήσεις των συλλόγων εργαζόμενων των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου .

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29/10/12 στο πολιτιστικό κέντρο της Παχειάς Άμμου συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δερμιτζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Ν. Καστρινάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής με τους υποδιοικητές και των άλλων 3 νοσοκομείων, εργαζόμενοι των νοσοκομείων, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και του εργατικού κέντρου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ξενοδόχων και επαγγελματιών, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις ομιλίες τους επισήμαναν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και συμφώνησαν στο ότι το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει την αυτοτέλειά του (επισημάνθηκε και το ιδιαίτερο πρόβλημα που υπάρχει με τα κληροδοτήματα του Νοσοκομείου Νεάπολης, πρόβλημα που επιβάλει την διοικητική αυτοτέλεια του) και τονίστηκε δεν θα πρέπει να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των Νοσοκομείων.

Στο θέμα των μετακινήσεων διαφοροποιήθηκε η περιφερικακός σύμβουλος κα. Π. Πετράκη, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Λ. Συσπείρωσης τόνισαν ότι το θέμα της διοικητικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων είναι δευτερεύον σε σχέση με τα γενικότερα προβλήματα στο χώρο της δημόσια υγείας. Στην πλειοψηφία τους οι παρευρισκόμενοι προσυπέγραψαν με κάποιες προσθήκες το κείμενο που είχαν συντάξει οι σύλλογοι εργαζομένων και είναι το παρακάτω:

Η κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια έχουν στο στόχαστρο τη δημόσια υγεία με τεράστιες περικοπές σε χρηματοδοτήσεις (και σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην περίθαλψη των πολιτών και στη δημόσια υγεία.

Συν τοις άλλοις, επιχειρείται τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από 1.1.2013 να αποτελούν αυτοτελές και ενιαίο ΝΠΔΔ και να διαθέτουν ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών. Αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων, πολύ περισσότερα από όσα υποτίθεται ότι θα λύσει.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στις συγχωνεύσεις των οργανισμών και στην ενιαία διοίκηση και ζητούμε

1)τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας όλων των νοσοκομείων του νομού

2) τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης λειτουργίας όλων των κλινικών και των τμημάτων των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου ώστε να υπάρχει ασφαλής και ολοκληρωμένη παροχή υγείας σε όλους τους πολίτες του νομού.

3)την προώθηση της δημιουργίας και ολοκλήρωσης του κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη.

Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας σε κάθε απόπειρα αναγκαστικής μετακίνησης προσωπικού (ιατρικού και μη) μεταξύ των Νοσοκομείων, αφού διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, χωρίς επί της ουσίας να λύνονται τα προβλήματα.

Είμαστε αποφασισμένοι για κοινούς αγώνες στην κατεύθυνση της επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων και στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που διαλύει τη δημόσια υγεία και ζητούμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες.

Σε επίπεδο κινήσεων αποφασίστηκε στο άμεσο διάστημα να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

1) Συνάντηση επιτροπής από το νομό με τη νέα διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης ώστε να τεθούν τα θέματα των Νοσοκομείων του νομού.

2) Διεξαγωγή εβδομάδας δράσεων για τη δημόσια υγεία στο νομό Λασιθίου με ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα, με πραγματοποίηση κινητοποίησης στα 4 νοσοκομεία του νομού την ίδια μέρα και ώρα (πιθανός συμβολική περικύκλωση) και τέλος πανλσιθιώτικη συγκέντρωση για τη δημόσια υγεία στα γραφεία της ΔΥΠΕ στο Ηράκλειο. Πιθανό διάστημα διεξαγωγής της εβδομάδας δράσεων είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook