Ο προαλειφόμενος ως νέος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γέρουν Ντέισελμπλουμ δήλωσε πως θα ασκήσει πιέσεις για μεγαλύτερες περικοπές στα εγχώρια οικονομικά και πως θα υιοθετήσει μία σκληρή γραμμή όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την ήδη υπάρχουσα πολιτική γραμμή.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος προειδοποίησε για τις επερχόμενες δύσκολες στιγμές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματός του με τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ήδη έχουν συμφωνήσει σε περικοπές περίπου 16 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

«Συμφωνήσαμε σε έναν πιο σφικτό προϋπολογισμό και μαζί θα τον εφαρμόσουμε. Είναι ένα σκληρό πακέτο που θα απαιτήσει την θυσίες από τον καθένα Ολλανδό. Το βλέπω ως καθήκον να διατηρήσω τα οικονομικά στον ορθό δρόμο», δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ στους δημοσιογράφους.

Ο Ντέισελμπλουμ, στενός φίλος του ηγέτη των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσομ–με τον οποίον αποτελούσαν το δίδυμο των «κόκκινων μηχανικών», όπως αποκαλούνταν διότι αμφότεροι είχαν σπουδάσει σε τεχνικά πανεπιστήμια–πρόκειται να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κρατώντας τους μοχλούς διακυβέρνησης της οικονομικής πολιτικής και εμπλεκόμενος άμεσα στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής για την κρίση στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, το θέμα της Ελλάδος θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση.

Με βάση όσα δήλωνε προεκλογικά ο Ρούτε, η Ελλάδα δεν δικαιούται μια τρίτη «διάσωση», ενώ ο Σάμσομ υπογράμμιζε πως είναι πρόθυμος να επιτρέψει στην Ελλάδα να παρατείνει το διάστημα που απαιτείται για να εκπληρώσει τους επιβεβλημένους στόχους, «εάν αυτό είναι καλό για την Ευρώπη».

Μολαταύτα, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο εταίρων της κυβέρνησης συμμαχίας ενδέχεται να αφορούν απλώς το ύφος.

«Η ουσία δεν θα αλλάξει, διότι τα συμφέροντα της Ολλανδίας δεν έχουν αλλάξει, όμως ο τόνος μπορεί να μεταβληθεί», υποστηρίζει διπλωματική πηγή, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Ίσως να υπάρξει μεγαλύτερη προθυμία να εξυπηρετηθεί η Ελλάδα, ίσως να της παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος, και πίστη μου είναι πως ο Ντέισελμπλουμ θα δείξει περισσότερη κατανόηση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook