Με αφορμή τη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο στο Μεξικό, ο κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρθηκε εκτός των άλλων στις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών διατήρησε την σκληρή του γραμμή έναντι της Ελλάδας και των άλλων πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, εμμένοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας παρότι οι οικονομίες τους βυθίζονται στην ύφεση.

Πάντως επιφύλαξε πιο θερμή αντιμετώπιση έναντι της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» και ότι υπάρχουν ενδείξεις, όπως η μείωση των μισθών και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αφήνουν να φανεί ότι οι οικονομικές ανισορροπίες αμβλύνονται.

Επιπλέον ο κ Σόιμπλε επέμεινε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν θέλει η διήμερη σύνοδος της G20 στην μεξικανική πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στην ευρωζώνη σε βάρος άλλων κατεπειγόντων ζητημάτων, όπως η αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού βαράθρου» που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το πιεστικό πρόβλημα του χρέους της Ιαπωνίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μοιράζονται εξίσου την ευθύνη για (την διασφάλιση της σταθερότητας) με εμάς τους Ευρωπαίους», τόνισε. «Οι οικονομίες της G20 πρέπει αποφασιστικά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών», ανέφερε ο Σόιμπλε.

Επίσης ο Σόιμπλε αντέκρουσε όσους ανέμεναν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να είναι σύντομα σε θέση να προβαίνει στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών—επιμένοντας πως πρέπει να έχει λειτουργήσει πριν από κάτι τέτοιο ένα νέο όργανο επιτήρησης.

«Είναι σημαντικό η αγορά χρέους και ο έλεγχος να πάνε χέρι-χέρι. Με άλλα λόγια, η ποιότητα προέχει της ταχύτητας», τόνισε.protothema.gr