Σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων με τις λιγότερες απώλειες.

Παράλληλα συνεχίζονται και το Σάββατο οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών.

Την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας πέρασε δύο φορές την πύλη του Μαξίμου. Κατά την αποχώρησή του το βράδυ μίλησε για «μία γεμάτη εβδομάδα» που έρχεται, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης, απάντησε: «Αυτό κάνουμε, συνέχεια».

Σε ερώτηση εάν η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει, θα σημαίνει ότι δεν στηρίζει και την κυβέρνηση, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει: «Δεν τα γνωρίζω αυτά. Θα φανεί.»

Νωρίτερα είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αφού εκτός από το ελληνικό κοινοβούλιο, αποφασίζουν και τα ευρωπαϊκά για την ελληνική υπόθεση.

To μεσημέρι της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με στόχο να ενισχυθεί η συνοχή της και να αποφευχθούν τυχόν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συντεταγμένη εικόνα της γαλάζιας ΚΟ στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί σαφές δείγμα ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα για τα νέα μέτρα, τουλάχιστον από τους 127 βουλευτές της ΝΔ.

Αλλά σε κάθε  περίπτωση, έως την τελευταία στιγμή, όλοι οι «ύποπτοι» βουλευτές του κόμματος θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και αλλαγής της τρικομματικής συμφωνίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ θα ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφού θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Από τα έως τώρα δεδομένα, αυτό που διαφαίνεται ως πιθανότερο είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν ψηφίζουν τα μέτρα, αφού το Μαξίμου δεν τους διευκόλυνε καταθέτοντας στη Βουλή δύο άρθρα, ένα για τα εργασιακά και ένα για τα διαρθρωτικά μέτρα.

Ο Σπύρος Λυκούδης της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας και αυτός στην «Ημερησία» του Σαββάτου, ζήτησε «έντιμο συμβιβασμό» μεταξύ των εταίρων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ με εργασιακό πλαίσιο Κίνας.

Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις Σαμαρά (την ανακοίνωση ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε) έκανε λόγο για άκομψους χειρισμούς και αδιέξοδους εγωισμούς, που αιτιολογούνται αλλά δεν δικαιολογούνται», υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε αιφνιδιασμός που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, τις αποχωρήσεις στελεχών και την ανεξαρτητοποίηση του Μ.Κασσή, δύο βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ άλλοι τέσσερις δεν δίνουν σημάδια βεβαιότητας για την στάση που θα κρατήσουν.

Επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είτε διαφωνούν είτε έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων, άρχισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Κώστα Σκανδαλίδη και λίγο αργότερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάρκο Μπόλαρη.

Ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με σκληρές εκφράσεις εναντίον των στελεχών που ασκούν κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μιλώντας στο Mega εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και να μπει σε ευρωπαϊκή τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας.

Προέβλεψε μάλιστα ότι και η Νέα Δημοκρατία σε λίγο καιρό θα διαλυθεί. Όσον αφορά στην ψήφιση των μέτρων στη Βουλή είπε ότι «δεν υπάρχει δίλημμα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή και αυτή είναι η τελευταία φορά που παίρνουμε μέτρα».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook