Το ανώτατο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επικύρωσε την απόφαση του Πολιτικού του Γραφείου να διαγράψει τον Μπο Σιλάι, πρώην κυβερνήτη της πόλης Τσονγκτσίνγκ και πρώην υπουργό Εμπορίου καθώς και τον πρώην υπουργό Σιδηροδρόμων, Λιού Ζιτσούν, μετέδωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη τέταρτη και τελευταία ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που είχε ως στόχο την οριστικοποίηση αποφάσεων, περιλαμβανομένης της πρώτης αλλαγής στην ηγεσία εδώ και μια δεκαετία ενόψει του Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος στις 8 Νοεμβρίου.

Ο 63χρονος Μπο Σιλάι, κατηγορείται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη της δολοφονίας του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ - υπόθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί ως αυτουργός η σύζυγός του, Γκου Καϊλάι.

Εκτός από τη σύζυγό του, λόγω του σκανδάλου έχουν καταδικαστεί και ένας στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι όπως και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι συνέδραμαν στη συγκάλυψη.

Μετά το συνέδριο, ο Μπο καθώς και ο Λιου αναμένεται να δικαστούν. Ο Λιού διαγράφτηκε από το κόμμα τον Μάιο για σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά.

Ο επικεφαλής του κόμματος Χου Τζιντάο θα πρέπει να παραιτηθεί ύστερα από δύο θητείες και αναμένεται να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου, ο πρωθυπουργός Γουέν Σιαμπάο θα "παραδώσει τη σκυτάλη" στον αναπληρωτή πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

 

skai.gr