Χρειάστηκε η παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη για να πειστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης να υπογράψει το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση προκειμένου να σταματήσει εν τη γενέσει της μια κρίση με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Ο κ. Ρουπακιώτης, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τα μέτρα. Η άρνηση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης αρχικώς μπλόκαρε την κατάθεση του σχεδίου νόμου που έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σήμερα στη Βουλή και προγραμματίζεται να τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη.

Η εμπλοκή έλαβε διαστάσεις αφού από το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωναν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, εξέφραζαν όμως την αισιοδοξία τους ότι το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί μέχρι την Τρίτη.

Για να άρει ο υπουργός Δικαιοσύνης τις επιφυλάξεις του χρειάστηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είχε προτείνει την συμμετοχή του κ. Ρουπακιώτη στο κυβερνητικό σχήμα, κατάφερε τελικώς να κάμψει τις αντιρρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ήδη από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωναν πως ο κ. Ρουπακιώτης θα υπογράψει τελικώς τα μέτρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε νωρίς το απόγευμα. Μάλιστα υποστήριζαν ότι πείθοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να άρει τις επιφυλάξεις του και να συνυπογράψει το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Κουβέλης απέδειξε ότι εννοεί όσα λέει περί της απόφασής του να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση παρά την άρνησή του να υπερψηφίσει τα μέτρα λόγω της διαφωνίας του με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Για τον καθορισμό της στάσης της ΔΗΜΑΡ στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας η κεντρική γραμματεία του κόμματος. Εννέα από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλαδή του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, τάχθηκαν υπέρ του να δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ «παρών», πέντε υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπερψηφιστούν τα μέτρα και τέσσερις ψήφισαν λευκό.

Στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη έχουν προαναγγείλει ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ούτε θα υπερψηφίσουν, ούτε όμως και θα καταψηφίσουν τα μέτρα δηλώνοντας «παρών» στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας δεν αναμένεται να τεθεί.


protothema.gr