Χάρη στις προσπάθειες των γιατρών, η ζωή του άτυχου 22χρονου δεν τελείωσε όταν τον παρέσυρε το τρένο. Η συναυλία συμπαράστασης «Για τον Γιάννη» έχει στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για την οικονομική του ενίσχυση, αλλά και να μεταδώσει το μήνυμα ότι η ελπίδα θα νικήσει την αναπηρία, όχι το αντίθετο

Το μοιραίο σφάλμα οφείλεται στην ευγένειά του: δεν θα μπορούσε να φύγει χωρίς να χαιρετήσει την παρέα του. Eχοντας σταματήσει το ποδήλατό του ακριβώς πάνω στη σιδηροδρομική διάβαση, στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως, ο Γιάννης Σεβδικάλης γύρισε για μια στιγμή το κεφάλι του. Το απειροελάχιστο διάστημα ήταν αρκετό για να βρεθεί στις ράγες του τρένου προτού καν προλάβει να αντιληφθεί τι συνέβη. Μια δική του απροσεξία, ο ελλιπής φωτισμός της διασταύρωσης και τα κορναρίσματα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα συνωμότησαν εις βάρος του Γιάννη.

Ξημέρωμα Τετάρτης, 10 Οκτωβρίου, 4.30 το ξημέρωμα και αντί για το σπίτι του στα Σεπόλια ο 22χρονος, ψηλός και γεροδεμένος ποδηλάτης βρέθηκε στο χειρουργείο του «Γ. Γεννηματάς». Οι γιατροί κατόρθωσαν να σώσουν τη ζωή του, δεν μπόρεσαν όμως να κάνουν τίποτα για τα πόδια του, από τα γόνατα και κάτω. Είχαν πολτοποιηθεί στη μετωπική με το τρένο. Ο Γιάννης θα μπορέσει να σηκωθεί από την αναπηρική καρέκλα μόνο με τεχνητά μέλη, κάτι που κοστίζει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η οικογένεια Σεβδικάλη δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια ένα τόσο μεγάλο ποσό. Μάλιστα, λίγο προτού τον ναρκώσουν για την επέμβαση, ο ίδιος πρόλαβε να πει στους γιατρούς που τον περιέθαλψαν: «Κάνετε ό,τι νομίζετε, αλλά σώστε τα πόδια μου γιατί μόνο από εμένα μπαίνει μεροκάματο στο σπίτι».

Διαδικτυακός συναγερμός
Για άλλη μια φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέδειξαν τη δύναμή τους: αμέσως μόλις μαθεύτηκε το περιστατικό, το Διαδίκτυο πλημμύρισε από ευχές και μηνύματα συμπαράστασης. Εκατοντάδες άνθρωποι, παρόλο που στην πλειονότητά τους δεν γνώριζαν προσωπικά τον Γιάννη, θέλησαν να του δείξουν ότι βρίσκονται δίπλα του. Ενώθηκαν με τους «κανονικούς» του φίλους, οι οποίοι πραγματικά δεν έλειψαν στιγμή από το πλευρό του. Ο Γιάννης επιμένει να δίνει κουράγιο σε όλους: στην οικογένεια, στους γνωστούς, στον ίδιο του τον εαυτό: «Πρέπει να φανούμε δυνατοί. Τίποτα δεν τελείωσε ακόμα», είναι το σύνθημά του.

Πέρα από τις ευχές και την ηθική συμπαράσταση, τα μηνύματα στο Facebook και το Twitter μιλούσαν για οικονομική υποστήριξη. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι φίλοι του άτυχου 22χρονου ποδηλάτη αποφάσισαν να απευθυνθούν σε επώνυμους καλλιτέχνες έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν μια συναυλία αφιερωμένη στον Γιάννη. Με τις εισπράξεις από ένα τέτοιο μουσικό γεγονός θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα για τα πρόσθετα μέλη που θα χρειαστεί για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Στη σελίδα που δημιουργήθηκε στο Facebook για τη συναυλία έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παραστούν πάνω από 3.000 άτομα, 2.500 το θεωρούν πιθανό, ενώ 50.000 έχουν αλληλοπροσκληθεί. Ταυτόχρονα, η αφίσα της συναυλίας βρίσκεται παντού στους τοίχους γύρω από το Γκάζι.

Οχι μόνο απελπισία
Ενα ατύχημα όπως αυτό θα είχε τρομακτικές συνέπειες για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για κάποιον τόσο νέο και δραστήριο άνθρωπο όπως εκείνος. Διότι ο Γιάννης είναι αθλητικός τύπος, μανιώδης με το μπάσκετ, το ποδήλατο, αλλά και την υγιεινή διατροφή. Τελευταία, μάλιστα, σκεπτόταν σοβαρά να ξεκινήσει σπουδές Διατροφολογίας, κάτι που θα έδινε επιπλέον νόημα στην καθημερινή του δουλειά, πέρα από την ενίσχυση της οικογένειάς του. Οι γονείς του το τελευταίο (μεγάλο) διάστημα δεν εργάζονται, έχοντας πέσει κι αυτοί θύματα της κρίσης και της ανεργίας. Μια θετική πτυχή της τραγωδίας που βρήκε τον Γιάννη είναι ότι λόγω της προβολής που πήρε το ατύχημά του υπήρξε προσφορά εργασίας για τον πατέρα του.

Ο κ. Σεβδικάλης θα εργαστεί ξανά ως οδηγός λεωφορείου καθώς διαθέτει την αντίστοιχη άδεια οδήγησης. Μια ιδιωτική σχολή προσφέρθηκε, επίσης, να δεχτεί τον ίδιο τον Γιάννη ως φοιτητή χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων εκ μέρους του. Ο Γιάννης έχει ήδη εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και το ατύχημα τον βρήκε τη στιγμή που ένιωθε έτοιμος να ξεκινήσει τη ζωή του: να σπουδάσει, να εργαστεί, να αποκτήσει οικογένεια.

Μια συναυλία, μια νέα αρχή
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Γιάννης είχε νυχτερινή έξοδο. Εμεινε στο μπαράκι μέχρι τη στιγμή του κλεισίματος -μολονότι ο ίδιος δεν πίνει ποτέ και, άρα, δεν θα μπορούσε να είναι μεθυσμένος. Ηταν απλώς σε καλή διάθεση ύστερα από μερικές ώρες με την παρέα του, αυτών που αργότερα κατάφεραν να διοργανώσουν μια μεγάλη συναυλία για να τον βοηθήσουν.

«Ενας νέος άνθρωπος, γεμάτος όρεξη για τη ζωή, κεφάτος και με πολύ χιούμορ δείχνει ακόμα και τώρα ότι δεν το βάζει κάτω. Θα παλέψει και στο τέλος θα βγει νικητής. Επειτα από πολλές ώρες ορθοστασίας στη δουλειά δεν έχανε ούτε το κέφι του ούτε τη διάθεση για διασκέδαση. Είναι η ψυχή της παρέας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον δούμε ξανά όρθιο και δυνατό», λένε οι φίλοι του. Είναι αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία να συνδράμουν στα έξοδα νοσηλείας του, ενώ κατάφεραν να κινητοποιήσουν δεκάδες άλλους με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, η συναυλία ήταν ο μεγάλος στόχος τον οποίο πέτυχαν χάρη στην ανταπόκριση που βρήκε η έκκλησή τους από πλειάδα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Τελικά, η συναυλία που θα δώσει ελπίδα και τη δυνατότητα στον Γιάννη να περπατήσει ξανά με τεχνητά κάτω άκρα θα γίνει την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στο «Live Stage Βοτανικός» (Ιερά Οδός και Σπύρου Πάτση) με εισιτήριο 8 ευρώ.

Το πρόγραμμα, λόγω πληθώρας ονομάτων, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα. Συμμετέχουν οι Φώτης Ανδρικόπουλος, Αντίπερα Οχθη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Θηβαίος, Ματούλα Ζαμάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δ. Καρράς, Λήδα Μανιατάκου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Πάνος Μουζουράκης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Στ. Νταντούς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παύλος Παυλίδης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Υπόγεια Ρεύματα, Μαριέττα Φαφούτη, Γιάννης Χαρούλης, Burger Project, Georgia (Μπλε), Fundracar, Magic de Spell.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook