Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά την Πέμπτη να αναλάβει η Συμμαχία την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας μπορούν να εμπλακούν σε περαιτέρω επιχειρήσεις, αν βρεθούν σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «προς το παρόν θα υπάρχουν επιχειρήσεις της συμμαχίας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» και προσέθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο να αναλάβει η Συμμαχία έναν ευρύτερο ρόλο.

Το BBC επισημαίνει ότι στους κόλπου του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις  για το εάν επιθέσεις εναντίον χερσαίων δυνάμεων της Λιβύης πρέπει να αποτελέσουν μέρος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής.

\"\"Η θέση αυτή του γγ του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας μετέδωσε δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ότι οι απαιτήσεις της χώρας του ικανοποιήθηκαν και ότι ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για μία ζώνη no-drive, δηλαδή απαγόρευσης στρατιωτικών μετακινήσεων (κατά τα πρότυπα της no-fly zone για την απαγόρευση πτήσεων), αν και αυτό θα χρειαστεί νέα, διαφορετική έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις προσπάθειες να μειώσουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν αποσπάσει δυνάμεις από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Άγκυρα συμμετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης με τέσσερα πολεμικά πλοία, ένα υποστήριξης και ένα υποβρύχιο. Αντίθετα με το ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων που δίχασε τη Συμμαχία, για αυτό το χωριστό ζήτημα υπήρξε γενικά συμφωνία.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν…

Οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν και την Πέμπτη τις επιθέσεις προκαλώντας ισχυρά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μεσημέρι της Πέμπτης ένα λιβυκό πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά, το μεσημέρι της Πέμπτης, τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.




Περισσότεροι από 100 άμαχοι νεκροί


Για περισσότερους από 100 αμάχους νεκρούς από τις επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας έκανε λόγο την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ.

Την ίδια ώρα, γιατρός σε νοσοκομείο της Μιζουράτα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν τον βομβαρδισμό αμάχων.

in.gr, protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook