Μια προσωπογραφία της Ευρώπης -μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε η ονομασία της ηπείρου- θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νέας πλήρους σειράς χαρτονομισμάτων ευρώ με εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας που θα κυκλοφορήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές τράπεζες του ευρωσυστήματος σταδιακά, αρχής γενομένης από το Μάιο του 2013 με πρώτο το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.

Η προσωπογραφία της Ευρώπης θα βρίσκεται στο υδατογράφημα και το ολόγραμμα.

Πάντως, με την τύχη της Ελλάδας να παίζεται -όπως όλα δείχνουν- σε σκληρό πόκερ μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, η ελπίδα είναι να μην μιλήσουμε στο τέλος για τραγική ειρωνεία βλέποντας τα νέα ευρώ.

«Έχουμε τελειοποιήσει τα συστήματα ασφάλειας που φέρουν τα χαρτονομίσματά μας και τα νέα θα είναι περισσότερο ασφαλή», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας τη κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων.

Τα τρία νέα χαρακτηριστικά που θα έχει η εν λόγω σειρά χαρτονομισμάτων είναι:

•προσωπογραφία με την τεχνική της υδατογραφίας

•προσωπογραφία με ολογραφική αναπαράσταση

•η ονομαστική αξία των νέων χαρτονομισμάτων θα είναι τυπωμένη σε βαθυπράσινο χρώμα.

Αρχικά η ΕΚΤ θα κυκλοφορήσει το Μάιο του 2013 τα νέα πεντάευρα. Τα άλλα χαρτονομίσματα του ευρώ (των 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μάριο Ντράγκι.

Όταν όλα τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν κυκλοφορήσει, θα συνυπάρξουν για κάποιο καιρό με τα σημερινά, τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002.

Τα τωρινά χαρτονομίσματα θα αποσυρθούν με τρόπο σταδιακό.

Εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Για την ανάπτυξη της σειράς «Ευρώπη» αξιοποιήθηκε η τεχνολογική πρόοδος η οποία σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής χαρτονομισμάτων κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από την εισαγωγή της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων.

Τα νέα χαρτονομίσματα αποτελούν εξέλιξη των προηγουμένων. Θα διατηρήσουν, δηλαδή, τα σχέδια της πρώτης σειράς με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και θα έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα. Θα έχουν όμως τροποποιηθεί προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Έτσι, θα διακρίνονται ευκολότερα από τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς.

Τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν τις ίδιες ονομαστικές αξίες με τα προηγούμενα (δηλαδή, 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ) και θα τεθούν σε κυκλοφορία με αύξουσα σειρά.

Επομένως, μετά το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα ακολουθήσει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook