«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταξιούχων και τις νέες περικοπές (5% – 20%) που θα γίνουν από την 1/1/2013 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Ι. Βρούτσης πραγματοποιεί από το πρωί σύσκεψη για «την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο» μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων στη Βουλή. Βασικός «πυλώνας» θα είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) που θα λειτουργήσει ως «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων», κατά τα πρότυπα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στη σύσκεψη έχουν κληθεί και συμμετέχουν ο νέος πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρ. Χάλαρης, ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης μαζί με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Με βάση τον νέο νόμο, τα Ταμεία θα κληθούν να τροφοδοτήσουν την ΗΔΙΚΑ με όλα τα στοιχεία των συνταξιούχων και των πληρωμών με διπλό στόχο:

Πρώτον, να εντοπιστούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις και μερίσματα από κάθε πηγή. Εφόσον τα ποσά αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, θα υποστούν τις νέες περικοπές στις συντάξεις που θα γίνονται από το πρώτο ευρώ κατά 5% από τα 1.000 ευρώ – 1.500 ευρώ (χωρίς να πέφτει η σύνταξη κάτω από τα 1.000,01 ευρώ), 10% για άθροισμα συντάξεων από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ (χωρίς να μειώνεται κάτω από τα 1.425,01 ευρώ) 15% από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ (με όριο τα 1.800,01 ευρώ) και 20% από 3.000.01 ευρώ και πάνω (με όριο ασφαλείας τα 2.550, 01 ευρώ).

Δεύτερον, θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων, καθώς και η ταυτοποίηση στοιχείων προσώπων και αλληλοενημερώσεων μεταξύ της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και της ΓΓΠΣ. Θα ελεγχθεί αν δηλώνονται όλες οι συντάξεις, αν τα πρόσωπα που τις λαμβάνουν τις δικαιούνται ή όχι, οι διπλοσυνταξιούχοι κ.ά.

Με την εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας και ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης των δικαιούχων (με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ) το υπουργείο εκτιμά ότι οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να γίνουν άμεσα (με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που καταβάλλονται τον Δεκέμβριο) και θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας που στερούν τα Ταμεία με 500 εκατ..

Τα 9 μέτρα για τις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1.1.2013

1 Αυξάνονται τουλάχιστον κατά 2 έτη τα όρια συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2013 με βάση το ν. Λοβέρδου και του Δημοσίου.

2 Μειώνονται από 5% – 20% οι συντάξεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).

3 Καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους (εξαιρούνται οι βαριά ανάπηροι).

4 Μειώνονται έως 83% τα εφάπαξ.

5 Καταργούνται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές 1,1% υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας.

6 Αυξάνεται το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους παλαιούς ασφαλισμένους στα 5.543 ευρώ.

7 Καταργούνται οι συντάξεις των συνδικαλιστών (εξαιρούνται μόνο όσοι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη).

8 Καθιερώνεται το 67ο έτος ως όριο ηλικίας και μαζί με τα εισοδηματικά κριτήρια και η προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για 20 έτη για την καταβολή σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

9 Ελέγχονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή για την καταβολή της σύνταξης (720 ευρώ) στις άγαμες θυγατέρες συνταξιούχων του Δημοσίου.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook