Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών «ούτε από ατύχημα, ούτε εκ προμελέτης» διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την ώρα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες η εκταμίευση μετατίθεται για το τέλος Νοεμβρίου το νωρίτερο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα βρουν λύση σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας, προσθέτει ο ίδιος, όπως αναφέρει η DW.

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει διεξοδική συζήτηση για το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδας (μετά την ψήφιση του Μνημονίου  ΙΙΙ και του προϋπολογισμού), αλλά και τα ανοιχτά θέματα (χρηματοδότηση επιμήκυνσης και βιωσιμότητα του χρέους), τα οποία μέχρι να λυθούν ούτε η έκθεση της τρόικας μπορεί να ολοκληρωθεί και να κλείσει, ούτε κατ\’ επέκταση είναι δυνατό να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Πιθανότατα νέο Eurogroup εντός Νοεμβρίου

Το θέμα «Ελλάδα» θα αποτελέσει σίγουρα το «εξέχον» θέμα της συνάντησης του Eurogroup τη Δευτέρα και οι προετοιμασίες γίνονται με «μεγάλη εντατικότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, όπως αναφέρει η DW.

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια ως τη Δευτέρα το Eurogroup θα έχει μόνον τμήματα της έκθεσης της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση αν θα δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση.

Εκτός αυτού, για την δόση θα πρέπει να αποφασίσει άλλωστε και το γερμανικό κοινοβούλιο, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί ως την Δευτέρα.

Eιδικότερα στο Eurogroup της Δευτέρας, 12 Νοεμβρίου, θα παρουσιασθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας στο κομμάτι που αφορά τη συμμόρφωση του ελληνικού προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν βάσει αυτής την πορεία και την προοπτική του προγράμματος.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και κυρίως λαμβάνουν υπόψη το ασφυκτικό πλαίσιο (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό) μέσα στο οποίο υλοποιούνται τα όσα έχουν θέσει ως προαπαιτούμενα για τη δόση.

Ενδεικτικά ότι στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει -αν όχι ξεπεράσει- στα όρια της είναι τα δημοσιεύματα των Γερμανικών Financial Times (FTD)με τίτλο εξέγερση εν όψει» και αυτό των New York Times (ΝΥΤ) με τον τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» που τονίζει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα από το (νέο) πακέτο περικοπών».

Επίσης στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει διεξοδική συζήτηση για τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής –η οποία εκτιμάται μεταξύ 18-30 δισ. ευρώ- καθώς επίσης και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σημειώνεται ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Όπως εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στην DW, αφού η τρόικα διαβεβαιώσει τους υπουργούς με την έκθεσή της ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, τότε το «μπαλάκι» περνά στην πλευρά των εταίρων, οι οποίοι θα συζητήσουν διεξοδικά, τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της επιμήκυνσης.

Οι διαβουλεύσεις γίνονται σε καλό κλίμα, αλλά θα χρειαστεί έναν νέος γύρος συζητήσεων, προσθέτει ο ίδιος.

Κι αυτό διότι οι αποφάσεις που θα προετοιμαστούν θα πρέπει να κοινοποιηθούν και να εγκριθούν από 7 κοινοβούλια χωρών-μελών της ευρωζώνης, τα οποία πρέπει να δώσουν «πράσινο φως» προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση για την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο για να γίνει η εκταμίευση του ποσού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν τίθεται ζήτημα ρευστότητας της Ελλάδας κατά το διάστημα, που διατηρείται η εκκρεμότητα της δόσης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook