Στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων βρίσκεται η λύση για τα παιδιά με σοβαρά γενετικά, αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα.

Περισσότερα από 6 στα 10 παιδιά με οξεία λευχαιμία σήμερα μπορούν να ιαθούν πλήρως, ενώ το ποσοστό ίασης σε κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες και απλαστική αναιμία φθάνει το 75% και με αιμοσφαιρινοπάθειες το 95%!

Το ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα καταδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας, καθώς οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις (ποσοστό περίπου 70%) πραγματοποιούνται έως τώρα από κύτταρα που προέρχονται από τις διεθνείς τράπεζες εθελοντών δοτών.

Εντελώς αντίθετα όμως, η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα να θεωρούνται σήμερα τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Το ίδιο γεγονός προκαλεί στα παιδιά αυξημένο άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυματοποίηση λόγω σχολικού εκφοβισμού, κοινωνική απομόνωση και χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα διογκώνονται στην εφηβεία, όταν η αποδοχή από τους συνομηλίκους και οι σχέσεις με το άλλο φύλο αποκτούν πρωταρχική σημασία, οπότε υποστηρίζουν την αυτοεκτίμηση του εφήβου και την προσπάθειά του για ανεξαρτησία από τους γονείς.

Τα θέμα αυτά θα συζητηθούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων που πραγματοποιείται στις 10 – 11 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ευλογήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η Ορθοδοξία προ της ραγδαίας εξελίξεως των θετικών επιστημών», εις μνήμην του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Παιδιάτρων, καθηγητή Γεώργιο Χρούσο, η Παιδιατρική στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται από τους δείκτες υγείας των παιδιών μας, οι οποίοι είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook