Τέλος στην αγωνία χιλιάδων κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές της Κνωσού, της Φορτέτσας, του Σκαλανίου κι άλλων περιοχών που \”πλήττονται\” από τους περιορισμούς που θέτουν οι αρχαιολογικές ζώνες Κνωσού, δίνει η υπογραφή από τον υπ.Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, απόφασης με την οποία αλλάζουν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού.

Με την απόφαση αυτή, την οποία παρουσιάζει το Flashnews.gr, πρόκειται να απελευθερωθούν σημαντικές εκτάσεις στο Σκαλάνι, τη Φορτέτσα και τον οικισμό της Κνωσού, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των μέχρι σήμερα «δεσμευμένων» περιουσιών, να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν κατά το δοκούν.

Μετά από τις πολύχρονες προσπάθειες κατοίκων και εκπροσώπων φορέων, πριν από έναν χρόνο ειδική επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) επισκέφθηκε την Κνωσό και στις 26/8/2010 , το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά υπέρ της νέας οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου και των Α’ και Β’ ζωνών αρχαιολογικής προστασίας, «υιοθετώντας» την σχετική απόφαση του δήμου Ηρακλείου.

Στις 16/2/2011 ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος συναντήθηκαν στο υπ.Πολιτισμού με την Γ.Γ. του υπουργείου κα Λίνα Μενδώνη η οποία δεσμεύτηκε πως μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει εγκριθεί η απόφαση για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και μετά από έναν μήνα και για τα νέα όρια των αρχαιολογικών ζωνών.

Πράγματι, όπως παρουσιάζει σήμερα το Flashnews.gr, ο υπ.Πολιτισμού κ.Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε την απόφαση για την Κνωσό επιλύοντας ένα πολύχρονο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των φορέων του Ηρακλείου.

Ο περιορισμός των Α’ και Β’ αρχαιολογικών ζωνών της Κνωσού που καθορίστηκαν το 1976 δεσμεύοντας , ουσιαστικά, χιλιάδες στρέμματα πέριξ του Μινωικού ανακτορικού συγκροτήματος, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι ζητούν την αποδέσμευση περίπου 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων γης στην περιοχή. Αυτό που επιδιώκεται είναι η ήπια, ισόρροπη και ανθρώπινη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία δεν μειώνει την απαιτούμενη προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά ούτε και του φυσικού περιβάλλοντος.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του υπ.Πολιτισμού για να νέα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook