«Από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται αποκλειστικά το εάν και πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Το … μπαλάκι στην Αθήνα αναφορικά με το φλέγον θέμα της χρηματοδότησης της χώρας μας επιστρέφει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt όχι μόνο δεν δείχνει να ανησυχεί για την καθυστέρηση στο ... ξεκαθάρισμα του «ελληνικού προβλήματος», αλλά ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε απαντά πως αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους του και όχι στον ίδιο!

Σπεύδει βέβαια να καθησυχάσει, κυρίως τις αγορές, λέγοντας πως κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά διευκρινίζει πως αυτό θα συμβεί μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί. Και αυτό, όπως λέει, είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει πως στο Eurogroup της Δευτέρας λύση δεν θα έρθει.

Συγκεκριμένα, δηλώνει πως θεωρεί απίθανη την παράδοση της πλήρους έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, ενώ διαμηνύει πως η Ευρωζώνη δεν θα λάβει αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή (Σ.Σ: σήμερα τα μεσάνυχτα)», αναφέρει επί λέξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ» προσθέτει, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση». «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο κ. Σόιμπλε.

Τονίζει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.


protothema.gr