Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης όλων των δημάρχων της Ελλάδας, έπειτα από της σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενόψει του Προϋπολογισμού του 2013 και της σχεδιαζόμενης ένταξης 2.750 υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η διάσκεψη της ΚΕΔΕ ήρθε στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την οποία ελήφθη η απόφαση να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις εκ μέρους των δημάρχων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας, μέχρι και το σημείο παραίτησης «όλων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων όλης της χώρας».

Παρά τις πιέσεις των δημάρχων Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, απέκρουσε το αίτημα για επιδίωξη τέτοιου μεγέθους κινητοποιήσεων, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στο έκτακτο συνέδριο του φορέα, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου. Απαντώντας δε στην έκκληση των δημάρχων από τη Βόρεια Ελλάδα για επίσπευση του έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Ασκούνης απάντησε ο Προϋπολογισμός θα υπερψηφισθεί, όπως συνέβη και με το Μεσοπρόθεσμο.

Παρά ταύτα, η ΚΕΔΕ βρήκε κοινό έδαφος ενάντια στη δρομολογημένη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σημειώνοντας πως το έργο του Παρατηρητηρίου επιτελείται ήδη από την Ελεγκτική Επιτροπή που επιβλέπει τις υποθέσεις εξυγίανσης Δήμων και Περιφερειών, και επισημαίνοντας πως, μέσω του Παρατηρητηρίου, το υπουργείο Εσωτερικών έχει «ως προφανή στόχο την Επιτροπεία των Δήμων, εξυπηρετώντας επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να εξετασθεί η συνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους.

Σε πρώτη φάση, έως το τέλος του 2012, θα βγουν σε διαθεσιμότητα και θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα 2.750 υπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook