Μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, εφημερίδες και πρακτορεία στάθηκαν στη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της ψήφισης από την ελληνική Βουλή, την Κυριακή, του προϋπολογισμού του 2013. Όλα υπογράμμισαν πως το βασικό βήμα –όσον αφορά την Ελλάδα- για την «απελευθέρωση» του νέου πακέτου στήριξης έγινε.

Παράλληλα, επίσης όλα τα Μέσα τόνισαν πως παρόλη την ψήφισή του, ο κοινωνικός αναβρασμός στη χώρα και δη στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ενώ την ώρα που οι 300 βρίσκονταν εντός του κοινοβουλίου, έξω στο Σύνταγμα ο κόσμος κραύγαζε κατά των νέων μέτρων.

Έχοντας το θέμα ως πρώτο στην ηλεκτρονική του έκδοση, το βρετανικό BBC τόνισε πως, ναι μεν, ο προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα πέρασαν, αλλά οι πολίτες ήταν στους δρόμους για να δείξουν την αντίθεσή τους.

Το αμερικανικό CNN έγραψε για «εξωφρενικές» περικοπές στις οποίες είπε «ναι» η ελληνική Βουλή και τις χαρακτήρισε απαραίτητες για το «ξεκλείδωμα» της νέας δόσης από την τρόικα προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, το δίκτυο επεσήμανε πως παρόλη την ψήφιση του προϋπολογισμού, το νέο πακέτο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. «Ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και αλλού δίνουν την αίσθηση πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της δόσης».

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg είχε τίτλο «Η Ελλάδα βάζει το μαχαίρι βαθύτερα και ψηφίζει τον προύπολογισμό για να διασφαλίσει τη δόση».

«Ο Αντώνης Σαμαράς» μετέδωσε το Bloomberg «πήρε τη στήριξη της πλειοψηφίας  για να περάσει τον προϋπολογισμό που είχε νωρίτερα καταθέση στη Βουλή, με στόχο να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ».

Ενδιαφέρον και το σχετικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Πέραν της αναφοράς στην ψήφιση αυτή καθεαυτή, αναφέρθηκε πως υπήρχε μεγάλη ένταση εντός Βουλής, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης προειδοποίησε τους συναδέλφους του σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και το οποίο δεν είναι άλλο από έναν ‘εμφύλιο πόλεμο’. Επίσης, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Παναγούλης μίλησε και για τους κινδύνους «λιντσαρίσματος» και «δολοφονίας» των πολιτικών ως αποτέλεσμα της θέσης τους απέναντι στα μέτρα λιτότητας.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κοινωνικό ξεσηκωμό κατά των νέων επαχθών μέτρων, υπογραμμίζοντας πως  τίποτα δεν πτόησε εκείνους που τα ψήφιζαν. «Ούτε οι διαμαρτυρίες στους δρόμους ούτε η 48ωρη απεργία που έχει προαναγγελθεί για αυτήν την εβδομάδα δεν ήταν ικανές να αποτρέψουν την ψήφιση των μέτρων…».

Το γαλλικό πρακτορείο AFP, διαφοροποιήθηκε από τα προαναφερθέντα Μέσα, καθώς άρχιζε το άρθρο του με αναφορά στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα και την «ύστατη» προσπάθειά του να πείσει τους συναδέλφους του να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό –και κατ’επέκταση τα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται- λέγοντάς του ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

«Σας διαβεβαιώ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η δόση θα εκταμιευθεί» γράφει το AFP μεταφέροντας τα λόγια τού Έλληνα αξιωματούχου.

Τέλος, η γερμανική Deutsche Welle έκανε λόγο για «ύστατη προσπάθεια των Ελλήνων πολιτικών να πείσουν τους διεθνείς δανειστές τους να ‘απελευθερώσουν’ την επόμενη δανειακή δόση» ώστε να διευκολυνθεί η θέση της Ελλάδας που έχει μείνει «πανί με πανί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook