Στον πάγο βάζει επισήμως η ρωσική Gazprom τα σχέδια για την κατασκευή νότιου κλάδου του αγωγού South Stream με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Η ανακοίνωση έγινε από υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής εταιρείας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου προς ευρωπαϊκά ΜΜΕ στη Μόσχα, στην οποία συμμετείχε, μετά από πρόεκληση του Ρωσικού κολοσού το energypress. Η τοποθέτηση αυτή της Gazprom αποτελεί ένα καίριο πλήγμα για τους σχεδιασμούς της χώρας μας να αποτελέσει κρίκο της αλυσίδας ενεργειακού εφοδιασμού για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Leonid Chugunov επικεφαλής του τμήματος Project Managment της Gazprom, η εταιρεία δεν προβλέπεται να προχωρήσει στο ορατό μέλλον στην κατασκευή του νότιου τμήματος του South Stream. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο αγωγό και για το ορατό μέλλον θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι αγωγοί ανέφερε σχετικά.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η απόφαση της Gazprom είναι ανεξάρτητη από το ποιος θα είναι ο νέος μέτοχος στη ΔΕΠΑ (η ρωσική εταιρεία έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση). Ο αγωγός στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί όταν θα το θέλει η αγορά, δεν έχει νόημα να κατασκευάζουμε έναν άδειο αγωγό, τόνισε ο κ. Chugunov.

Ο ίδιος εξηγώντας την πολιτική της Gazprom τόνισε ότι εάν υπάρχουν ανάγκες τότε ο αγωγός θα κατασκευαστεί, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι απαραίτητοι όγκοι που θα επιτρέψουν την απόσβεση του έργου.

Και εάν για το νότιο κλάδο του South Stream η Gazprom ήταν πιο «διπλωματική», στην περίπτωση του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας Ιταλίας, η απάντηση ήταν πιο ξεκάθαρη και απόλυτη: Το αέριο του South Stream θα πάει στην Ιταλία αλλά όχι μέσω Ελλάδας. Δεν πρόκειται να πάει ο South Stream στον ιταλικό νότο, το αέριο που καταναλώνει η Ιταλία έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί από άλλα προτζεκτ. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ζήτηση για κάποιες επιπλέον ποσότητες αέριο αλλά για να πάμε εκεί θα πρέπει να αποπληρώνονται τα κόστη μας, τόνισε το στέλεχος της Gazprom.

Οι δηλώσεις αυτές, ουσιαστικά έρχονται να βάλουν στον πάγο και το δεύτερο μεγάλο ελληνορωσικό έργο ενεργειακής υποδομής, μετά τον περίφημο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, ο οποίος από το 2009 και μετά, έχει οδηγηθεί σε πλήρη ακινησία και επί της ουσίας έχει ακυρωθεί.

Ξεκινά η κατασκευή

Βεβαίως το πάγωμα αφορά μόνο το ελληνικό σκέλος του αγωγού καθώς το κυρίως project όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται αλλά αντίθετα επισπεύδεται η κατασκευή του. Έτσι το Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες που αφορούν στα χερσαία τμήματα επί ρωσικού εδάφους, ενώ οι εργασίες για το υποθαλάσσιο τμήμα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στη Μόσχα, ο αγωγός θα μεταφέρει στην τελική του μορφή 63bcm ετησίως, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018. Οι πρώτες ποσότητες ωστόσο θα φτάσουν στις αγορές νωρίτερα αφού η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει το 2016 σε ετήσια δυναμικότητα 15,75bcm. Θυμίζουμε ότι στο project μετέχουν η ρωσική Gazprom με μερίδιο 50%, η ιταλική Eni με 20%, η γαλλική EDF με 15% και η γερμανική θυγατρική της BASF Wintershall Holding με 15%. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινά από το σταθμό Beregovaya διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσας μέχρι τις βουλγαρικές ακτές.

Βεβαίως η Gazprom ακόμη δεν έχει καταλήξει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Κοινότητα για το νομικό καθεστώς του South Stream επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σύμφωνα με το τρίτο ενεργειακό πακέτο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στην υποδομή, την ίδια στιγμή που η Gazprom θέλει το 100% της δυναμικότητας του South Stream για να μεταφέρει το δικό της αέριο. Η πλευρά της Gazprom πάντως η δηλώνει αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ως ισχυρό της χαρτί τη συμμετοχή των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών στο κονσόρτιουμ του αγωγού.


energypress.gr