Κάπως πρόωρα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, άρχισε η φετινή συγκομιδή ελαιοκάρπου σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ισπανίας, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση.

Στην Πελοπόννησο η συγκομιδή άρχισε και φέτος αρκετά νωρίς για την πρώιμη ποικιλία \”Αθηνοληά\” στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας και ο πρώτος διαγωνισμός που κάνει ο εκεί Συνεταιρισμός, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός για όλη την χρονιά, πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

Η κατακύρωση, για ποσότητα 85 τόνων, έγινε με τιμή 2,911 €/κιλο στην εταιρεία \”Βιολογικά-Οικολογικά Προϊόντα Σητείας\”, στην οποία μετέχει και η Μονή Τοπλού. Η τιμή αυτή θεωρείται αρκετά καλή αφού είναι υψηλότερη κατά 0,5 € περίπου από την αντίστοιχη περυσινού διαγωνισμού.

Οι άλλες τιμές που προσφέρθηκαν στην δημοπρασία ήταν 2,60 και 2,67 €/κιλό, ενώ την ίδια ημέρα αγοραπωλησίες έγιναν στην περιοχή και με 2,70€/κιλό.

Η Κρήτη

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, στην Κρήτη η συγκομιδή άρχισε φέτος αρκετά νωρίς, μόνο σε διάφορες περιοχές των Χανίων (Κολυμβάρι, Ακρωτήρι) ενώ στις άλλες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες ελαιοτριβείων, μάλλον θα καθυστερήσει μέχρι τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Η καθυστέρηση αυτή, καίτοι εγκυμονεί κινδύνους για απώλειες από ανέμους ή δακοπροσβολές, επιβάλλεται γιατί σε μια χρονιά με μεγάλη καρποφορία η ελαίωση (λάδωμα) του καρπού, συνήθως καθυστερεί, αλλά και η εξάντληση του λαδιού από τον καρπό (ξελάδωμα) στα ελαιοτριβεία, δεν είναι καλή, όταν ο καρπός δεν έχει σχετικά ωριμάσει.

Πάντως, οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι στις περιπτώσεις που άρχισε η συγκομιδή στα Χανιά, μπορούν να χαρακτηρισθούν σχετικά καλές για αρχή της περιόδου και για χρονιά με μεγάλη καρποφορία και σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, κυμαίνονται στα 5,7 προς 1. Ωστόσο οι αποδόσεις αυτές αναμένεται, με την πρόοδο του χρόνου να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτερες. Οι οξύτητες για αρχή της περιόδου ήταν σχετικά καλές και κυμάνθηκαν σε ελαιουργείο στον Άστρικα, απο 0,3 έως 0,6 βαθμούς με μ. ο. 0,41 βαθμούς.

Ο δάκος, όπως λένε ελαιοτριβείς, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κάνει μικρές ζημιές, δεν ξέρουμε όμως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αργότερα, δεδομένου ότι. όπως παρατηρούν παραγωγοί, υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του εντόμου στα ελαιόδεντρα.

Η Ισπανία

Στην Ισπανία η συγκομιδή άρχισε κατά περιοχές, με στόχο την παραγωγή κάποιων ποσοτήτων ποιοτικού ελαιολάδου, μια και οι παγετοί που συνήθως συμβαίνουν εκεί και προκαλούν κακές οσμές και σκούρο χρώμα στο λάδι με συνέπεια την ανάγκη για αποσμήσεις, δεν είναι απίθανοι με την έλευση του χειμώνα.

Πάντως αγοραπωλησίες εξαιρετικού παρθένου τελευταία δεν γίνονται και λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας και λόγω αναμονής εξελίξεων στις τιμές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook