Συνεχίζονται με μεγάλη συμμετοχή οι εκδηλώσεις με τον τίτλο «Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται ΙΙ» που υλοποιούνται στο Μεγάλο Αρσενάλι στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Τόσο η έκθεση όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των Χανιωτών αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Πολλοί είναι οι επισκέπτες οι οποίοι ανέσυραν από τη μνήμη τους εικόνες αλλά και εμπειρίες από ένα δύσκολο εργασιακό βίο. Παράλληλα πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι ανακαλύπτουν επαγγέλματα και δραστηριότητες που αγνοούσαν. Με αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών οι εκδηλώσεις ολοκληρώνουν και την δεύτερη βδομάδα τους.

Με ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον αγκάλιασαν την έκθεση τα σχολεία των Χανίων Έχοντας γεμίσει από την αρχή των εκδηλώσεων το καθημερινό πρόγραμμα επισκέψεων και εκπαιδευτικών δράσεων.

Με δεδομένη την μεγάλη συμμετοχή οι διοργανωτές αποφάσισαν την παράταση των εκδηλώσεων μέχρι και την Κυριακή 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ δίνοντας την δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους επισκέπτες να ταξιδέψουν με τις μοναδικές φωτογραφίες της έκθεσης.

Επισκέψεις Σχολείων

Με μοναδική επιτυχία λειτουργεί από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο « Οι Επαγγελματίες πάνε σχολείο…». Φωτογραφίες, ταινίες , εργαλεία, ορολογίες, φράσεις και εκφράσεις που φθίνουν όντας συνδεμένες με ένα επάγγελμα. Ένας ακόμα πλούτος που χάνεται… Ένα καθημερινό πρωινό ραντεβού τάξεων σχολείων της πόλης σε συνεργασία με επαγγελματίες αλλά κα ερευνητές – μελετητές του θέματος με στόχο τη μεταφορά σε μαθητές στοιχείων από ένα κόσμο που φθίνει.

Τα σχολεία βρίσκονται στο χώρο καθημερινά, κατόπιν σχετικής συνεννόησης, όπου σε μικρές ομάδες επισκέπτονται την έκθεση και συμμετέχουν σ΄ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των εκδηλώσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον χώρο των παραδοσιακών επαγγελμάτων είτε συμμετέχοντας σε κάποια δράση αναβίωσης, είτε συναντώντας και μιλώντας με κάποιον επαγγελματία. Η Τέχνη της Τυπογραφίας, Η τέχνη της βιβλιοδεσίας , Ο Κόσμος των Ξυλουργείων και των Σιδεράδικων, η παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, Τα επαγγέλματα στον ελληνικό κινηματογράφο, αποτελούν κατά την διάρκεια της έκθεσης πεδίο επικοινωνίας με μαθητές. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο τηλ. 2821034212.

Καθημερινές Κινηματογραφικές Προβολές

Τέλος με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται και το καθημερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κόσμο των επαγγελμάτων. Πρόκειται για την προβολή είκοσι δύο καταγραφών με τον κινηματογραφικό φακό Επαγγελμάτων και Επαγγελματιών που φθίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Το ραντεβού είναι καθημερινά στις 7 το απόγευμα στο Μεγάλο Αρσενάλι όπου προβάλλονται σε ένα κυκλικό πρόγραμμα 24 ταινίες που δίνουν την εικόνα όπως καταγράφεται από 17 σκηνοθέτες σε διαφορετικό βάθος χρόνου.

Μεγάλο Αρσενάλι , Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Κυριακή 21 Οκτωβρίου έως Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2012

Διοργάνωση - παραγωγή :
Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης»,

Συν-διοργάνωση :
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Δήμος Χανίων , ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ
Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα»
Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων

Υποστήριξη :
Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων
Μουσείο Τυπογραφίας «Χανιώτικων Νέων»
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από επαγγελματίες εγκαταλείπουν δραστηριότητες κουβαλώντας μαζί τους τις ιστορίες τόσο του επαγγέλματος όσο και της ζωής. Η καταγραφή αυτής της διαδρομής επιδιώκεται μέσα από αυτήν την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στόχος, πέραν της καταγραφής, η ανάπτυξη μιας προβληματικής γύρω από την δυνατότητα αναπτυξιακής λειτουργίας κάποιων από τα παραδοσιακά επαγγέλματα στο νέο επαγγελματικό τοπίο.

Μια σειρά από εκδηλώσεις και βιωματικές δράσεις επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν το θυμικό αλλά και να συμβάλουν στον προβληματισμό γύρω από την μετάβαση στο σύγχρονο επαγγελματικό τοπίο.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τα Χανιά και ταξιδεύουν στην συνέχεια σε διάφορα μέρη καταρχήν της Κρήτης αλλά και στην υπόλοιπη Χώρα.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9-2 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ 6-9 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη