«Ντράπηκα, ντράπηκα», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης των φυλακών, επικαλούμενος επίσκεψή του στα Χανιά που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τις φυλακές «ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους».

Τα παραπάνω διατυπώνονται σε σκληρή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου για τους δικηγόρους, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα.

«Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα» είπε ενώ στρεφόμενος και κατά του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσε:

«Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Κώδικα Δικηγόρων.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο Κώδικα Δικηγόρων διαφοροποιείται στα κεφάλαια που αναφέρονται στην παράσταση δικηγόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων από εκείνα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο των νέων μέτρων (τρίτο Μνημόνιο), ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή, έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί».

"Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή"

"Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε", δήλωσε ο Αντώνης Ρουπακιώτης κρατώντας αποστάσεις από την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νόμου Ραγκούση.

"Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο. Όσο πιο πίσω πάμε τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ο κ. Ρουπακιώτης διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα. "Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα , τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους".

Όσον αφορά στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο στο σωφρονιστικό σύστημα:

-Τη δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους/συντρόφους προβλέπει για πρώτη φορά ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τα δικαιώματα επικοινωνίας των κρατουμένων.

-Ημιδιαβίωση των κρατουμένων στις φυλακές

Επιπλέον προβλέπεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η χρήση και πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.
Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο νέος Κώδικας προσαρμόζει τη σχετική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο αποτελεσματική και εναρμονισμένη στο σύγχρονο κοινωνικό και σωφρονιστικό περιβάλλον.